Categorieën
Maatschappij

Verschil plagen en pesten

Omdat Egypte het Israëlische volk niet binnenliet kreeg te volgens het Bijbelboek Exodus 10 plagen voor zijn kiezen. Water veranderde in bloed en het land kreeg onder meer te maken met een kikker-, een luizen- en een steekvliegenplaag. Over dit soort plagen hebben we het in dit artikel niet.

‘Meisjes plagen, kusjes vragen’ een veel gehoorde kreet op elk schoolplein. De jongens rennen achter de meisjes aan, spelen een vorm van tikkertje en vervolgens rennen de pre-puberende jongens weg, bang voor de kusjes. Bij plagen prikkel je op speelse wijze de ander door fysieke of verbale grapjes. Plagen is onschuldig en vaak kunnen beide partijen er om lachen. Volwassenen kunnen elkaar plagen in eens scherp geschreven Sinterklaasgedicht. Plagen komt ook voor in seksuele zin.

Elkaar plagen door de ander op te winden en dan weer te stoppen is een veel gebruikte truc om de seks spannender te maken. Als het plagen te ver gaat of de andere partij is het plagen zat, kan er een ruzie ontstaan. Houdt plagen echter aan en kan de ander zich niet of nauwelijks verweren, is er sprake van pesten. Het wordt pesten zodra de gelijkwaardigheid er niet meer is en het extreme plagen continu tegen dezelfde (weerloze) persoon wordt gedaan.

Pesten is een groot probleem. Het moeilijke is het herkennen. Vele ouders en docenten wijven klachten over pesten weg met dat het maar plagen is. Pesters zijn vaak groter en / of ouder dan degene die gepest wordt. Het houdt voor een langere periode aan en het maakt de gepeste persoon angstig, onzeker en bang. Niet mogen doen met spelletjes, uitgelachen worden (zonder reden), en geduwd en bespuugd worden zijn enkele voorbeelden van pesten.

Cyberpesten is een probleem wat in opkomst is. Onder cyberpesten valt: bedreigingen via whatsapp, gemene opmerkingen via Facebook, het hacken van iemands account of iemands hoofd op een onsmakelijke afbeelding photoshoppen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Cyberpesten is lastig omdat je er als gepest persoon niet voor kan weglopen. Dat pesten een groot probleem is wat serieus genomen moet worden, blijkt wel uit het feit dat er regelmatig krantenberichten of YouTube-filmpjes verschijnen waarin gepeste personen uit het leven stappen omdat ze het ‘gepest worden’ niet meer aankunnen. Er zijn verschillende websites en hulpinstanties met tips en oplossingen voor kinderen, ouders en docenten die te maken hebben met pesten.

Plagen is leuk voor beide partijen, de partijen zijn ook aan elkaar gewaagd. Er zit geen kwaad bij en je kunt er om lachen. Er is geen vaste rolverdeling. De ene keer is iemand de plager, de andere keer de geplaagde. Pesten houdt langdurig aan en er is geen sprake van gelijkwaardigheid. De persoon die gepest wordt ondervindt last van het gepest. Pesten kan erge gevolgen hebben.