Categorieën
Wetenschap

Verschil planetoïde, meteoroïde, meteoor en meteoriet

De aarde waarop wij leven is maar een nietig onderdeel van het gehele universum die al miljarden jaren ontstaat. Los van de miljoenen planeten en sterren die zich in het heelal bevinden zweven er miljarden kleinere stukken steen en metaal rond die ooit onderdeel waren van een groter geheel. Deze losse stukken zijn onder te verdelen in planetoïden, meteoroïden, meteoren en meteorieten.

Planetoïde

Een planetoïde is een hemellichaam die bestaat uit steen, metaal of een combinatie van de twee en die in een baan om de zon beweegt. Het merendeel van de voor ons zichtbare planetoïden vliegen in een baan tussen de planeten Mars en Jupiter. Een planetoïde kan verschillende formaten hebben, planetoïden met een diameter van 100 kilometer of meer zijn vrij zeldzaam, van planetoïden met een diameter van 5 kilometer of minder bestaan er juist erg veel.

Naast de gewone planetoïden bestaan er ook Apollo-planetoïden. Apollo-planetoïden zijn planetoïden waarvan de baan kruist met de baan van de aarde. Deze planetoïden kunnen vroeg of laat in (bijna in) botsing komen met de aarde. Een van de taken van de astronomie is het in kaart brengen van de Apollo-planetoïden en berekenen wanneer ze mogelijk een gevaar voor de aarde zullen zijn.

De meest beruchte Apollo-planetoïde is (1866) Sisyphus, deze in 1972 ontdekte planetoïde heeft een diameter van bijna 10 kilometer. Als Sisyphus botst met de aarde dan heeft dit verschrikkelijke gevolgen voor het leven op aarde. Het was een Apollo-planetoïde met dezelfde omvang die miljoenen jaren geleden verantwoordelijk was voor het uitsterven van de dinosauriërs.

Meteoroïde

Een meteoroïde zijn kleine objecten die in een baan om de zon vliegen, over het algemeen wordt alles wat klein is om als planetoïde een meteoroïde genoemd. Vanuit de wetenschap is er geen exacte definitieve grens bepaald, als je er andere bronnen op naslaat zal de grens vaak tussen de 10 en 1 diameter liggen. Het merendeel van de meteoroïden is echter maar een paar millimeter groot en zijn niet meer dan stofjes.

Meteoor

Zodra een wat grotere meteoroïde in aanraking komt met de dampkring van onze aarde dan zal deze verdampen. Dit verdampen veroorzaakt een spoort van licht, dit spoor wordt een meteoor genoemd, ook wel bekend als vallende ster. Dit binnendringen van onze atmosfeer gebeurt op een hoogte van gemiddeld 100 kilometer.

Het licht wat een meteoor afgeeft verraadt van welk materiaal de meteoroïde gemaakt is. Geel licht wordt veroorzaakt door ijzer, blauw-groen door koper en rood door silicaten.

Als je een nacht lang naar een sterrenhemel tuurt is de kans groot dat je een meteoor ziet. Als je er zeker van wilt zijn dat je veel vallende sterren ziet, dan kan je het beste wachten op sterrenregens die een paar per jaar langskomen. Deze meteorenstormen kunnen soms wel een continue reeks van meteoren veroorzaken.

Meteoriet

Als een meteoroïde niet helemaal verdampt in onze atmosfeer en uiteindelijk op de grond valt dan wordt dit een meteoriet genoemd. Meteorieten zijn vaak gemaakt van een combinatie van steen en ijzer en lijken vaak niet op de stenen zoals wij ze kennen. Meteorieten zijn behoorlijk zeldzaam. Mocht een meteoriet willen kopen dan moet je er rekening mee houden dat je minimaal een duizend euro moet neertellen.