Categorieën
Wetenschap

Verschil plastic en kunststof

Plastic is het Engelse woord voor kunststof, van hieruit wordt dan ook vaak gedacht dat plastic en kunststof synoniemen van elkaar zijn. En het klopt ook wel tot op zekere hoogte, veel plastics zijn kunststoffen maar andersom zijn kunststoffen niet altijd plastics.

Tegelijk met de industrialisering en modernisering kwam er steeds meer behoefte aan materialen die niet gevoelig waren voor externe invloeden en een leven lang mee gingen. Materiaal als glas, hout en metaal werden steeds minder praktisch. Men ontdekte dat je door het bewerken van aardolie stoffen kon maken die bijna al de regulier materialen kan vervangen. Het werd kunststof genoemd, het is namelijk geen stof die in de natuur voorkomt, ook al is de oorspronkelijke grondstof wel organisch.

Kunststof wordt inmiddels bij heel veel producten gebruikt, denk bijvoorbeeld aan kunststof kozijnen, vloeren, kleding en frisdrankflessen. Als jij nu om je heen kijkt zie je waarschijnlijk heel veel kunststof elementen, te beginnen met je computer.

Bij het ontleden van de aardolie worden van lange moleculen korte moleculen gemaakt, en deze korte moleculen vormen de bouwstenen van allerlei soorten kunststof. Plastic is er daar één van. Plastic, of het Nederlandse plastiek, kenmerkt zich doordat het gevormd kan worden door het te verhitten. De technische term daarvoor is thermoplast. Als we het over plastic hebben dan gaat het dus over materiaal wat onder invloed van bijvoorbeeld vuur, smelt. Er bestaande ook harde plastics, thermoharden. Deze plastics vallen niet onder de plastics die je in plastic verzamel zak mag gooien. Stopcontacten bijvoorbeeld zijn thermoharders.

Kunststof die met behulp van aardolie extracten gemaakt kan worden, plastic is een soort kunststof. Als we het in huis hebben over plastic dan hebben we het vaak over thermoplasten, zacht plastic wat vervormd als je het verhit. Het grote nadeel van kunststof en met name plastic is dat het niet bepaald makkelijk afbreekbaar is en dus belastend voor het milieu.