Categorieën
Zakelijk

Verschil profit en non profit

Als je een bedrijf start doe je dit, naast dat je het leuk vindt, met als uiteindelijk doel om winst te maken. Alle beslissingen die je in je bedrijf maakt hebben als uiteindelijke doel om een hogere omzet te genereren en een hogere winst. Je hebt een profit bedrijf, een bedrijf die winst maken als voornaamste drijfveer heeft. Sterker nog, zonder winst (profit) zal je bedrijf niet kunnen blijven voortbestaan.

Een non-profit bedrijf of organisatie heeft juist niet als doel om winst te maken maar zet zich financieel in voor maatschappelijke  (goede doelen) en niet-commerciële doeleinden (financieren van een openbare tentoonstelling).

Alhoewel een non-profit organisatie winst maken niet als doel heeft kunnen ze wel degelijk winst maken, ook hierbij geldt dat dit belangrijk is voor het voortbestaan van de organisatie, er zijn immers ook kosten. Een non-profit organisatie haalt zijn inkomsten vooral uit subsidies en giften.

De meest bedrijven zijn profit bedrijven, goede doelen zou je kunnen bestempelen als non-profit. Dit laatste wordt echt door veel mensen in twijfel getrokken omdat er extreem veel geld aan de strijkstok blijft hangen en nooit het uiteindelijke doel bereikt. Directeuren van goede doelen verdienen soms wel honderdduizenden euro’s per maand.

Andere bekende voorbeelden van non-profit organisaties is bijvoorbeeld de plaatselijke sport vereniging, al het geld wat een sportvereniging ontvangt wordt enkel en alleen gebruikt om het voortbestaan van de vereniging te kunnen garanderen.