Categorieën
Gezondheid

Verschil psycholoog en psychiater

Als je in therapie moet dan ga je over het algemeen naar een psycholoog of een psychiater, alhoewel beide vaak in één adem genoemd worden zit er wel degelijk groot verschil tussen een psycholoog en psychiater.

Een psycholoog houdt zich bezig het zijn van de mens, dus bijvoorbeeld het gedrag van de mens maar ook wat de mens voelt (het innerlijke). Vele bedrijfstakken hebben een psycholoog in dienst. Zo zal de bedrijfspsycholoog op een groot kantoor zich voornamelijk bezig houden met medewerkers die kampen met burnout achtige klachten of wanneer er conflicten zijn met collega’s. Ook zal een bedrijfspsycholoog betrokken zijn bij de werving van nieuwe medewerkers. De psycholoog op een school houdt zich onder andere bezig met het begeleiden van leerlingen die een studiekeuze moeten maken en zullen gepesten bijstaan. Er werken zelfs psychologen bij grote marketingbureau’s, want ook reclame is soms een psychologisch spelletje.

Uiteindelijk werken de meeste psychologen in de geestelijke gezondheidszorg, denk bijvoorbeeld aan de jeugdzorg die dagelijks te kampen heeft met kinderen met psychische problemen door de onveilige thuissituatie. Een kinderpsycholoog begeleidt deze kinderen.

Om psycholoog te worden moet je een master opleiding of bacheloropleiding psychologie met succes afronden. Van daaruit zijn er diverse specialisaties mogelijk, zo kan je er voor kiezen om door te studeren voor klinisch psycholoog. Een beroep dat niet heel veel ver afstaat van de psychiater.

Een psychiater is een arts die zich medisch gespecialiseerd heeft in psychische ziektebeelden, en dan ligt de focus vooral op preventie, onderzoek, diagnostiek en behandeling van deze ziektebeelden. Bekende ziektebeelden zijn bijvoorbeeld schizofrenie, een depressie of een fobie. Dit kan zoveel invloed hebben op iemands leven dat een psychiater nodig is om dit in goede banen te leiden. Waar een psycholoog voornamelijk praat met patiënten zal een psychiater zich voornamelijk bezighouden met het onderzoeken van het waarom het ziektebeeld er is, en welke behandelmethodes er zijn om het ziektebeeld zoveel mogelijk in te perken of compleet te verhelpen. Een behandelmethode kan ook zijn het voorschrijven van medicatie (antidepressiva bijvoorbeeld). Omdat een psychiater in aanloop naar zijn beroep ook medicijnen heeft gestudeerd is hij bevoegd om medicijnen voor te schrijven. Dit is wat de psychiater een arts maakt en de psycholoog geen psychiater.

Om psychiater te worden moet je eerst de studie geneeskunde volgen (6 jaar) om vervolgens de opleiding tot psychiater (4,5 jaar) af te ronden.

Wanneer je betrokken raakt bij een heel ernstig ongeluk waar er voor je ogen een dierbaar iemand overlijdt dan zal er vanuit slachtofferhulp al snel een psycholoog aangeboden worden die je gaat helpen om het ongeluk te verwerken en al je verdrietige gedachten in goede banen te leiden. Alhoewel het goed lijkt te gaan begint er onderhuids onbewust toch een negatieve spiraal te ontstaan die je langzaam in een depressie zuigt, je krijgt last van waanideeën en wordt daarnaast ook nog suïcidaal. Je bent een gevaar voor jezelf maar ook voor je omgeving. Op dit punt krijg je te maken met een psychiater, deze gaat gericht aan de slag om het in je hoofd weer rustig te krijgen. Dit kan door middel van medicijnen, gesprekstherapieën of juist met behulp van non-verbale therapieën.