Categorieën
Financiën

Verschil reisverzekering en annuleringsverzekering

Wanneer er vakantieplannen worden gemaakt komt al snel de vraag voorbij of en hoe deze trip verzekerd gaat worden. Een zorgverzekering is vaak niet voldoende, de meest mensen laten vakanties niet uitgebreid meeverzekeren. Bij sommige zorgverzekeraars is het geeneens mogelijk om je reis te verzekeren, ze dekken wel het verlies van koffers maar niet de kosten van een ziekenhuisbezoek bijvoorbeeld.

Is de dekking van je zorgverzekering er niet of onvoldoende maar je wilt je vakantie wel verzekeren dan kan je een aparte reisverzekering en een annuleringsverzekering afsluiten.

Reisverzekering

Een reisverzekering sluit je af om de schade te dekken die je oploopt tijdens de vakantie, inclusief heenreis en terugreis. De premie is afhankelijk van wat je allemaal binnen de dekking wil laten vallen, over het algemeen kan je de reisverzekering inschakelen als er iets gebeurt met je bagage (diefstal, schade), je extra kosten maakt als je bijvoorbeeld plotseling langer ergens moet verblijven omdat een familielid is opgenomen in het ziekenhuis, je zelf medische behandeling nodig hebt, pech hebt met je vervoersmiddel of betrokken bent bij een ongeval. Vanuit je reisverzekering krijg je vaak toegang tot een 24 uur alarmnummer, vanuit deze centrale kunnen ze je snel helpen.

Voor je wintersport vakantie heb je vaak meer nodig dan een basis reisverzekering, maar ook bij andere avontuurlijke vakanties zal je vaak een hogere premie moeten betalen om je vakantie goed te verzekeren. Ook zakelijke reizen vallen vaak niet binnen een standaard reisverzekering.

Bij een het afsluiten van een reisverzekering kan je kiezen voor een kortlopende (aflopende) reisverzekering of een doorlopende reisverzekering. Het is verstandig om een kortlopende reisverzekering af te sluiten wanneer je bijvoorbeeld maar 1 keer per jaar een paar weken op vakantie gaat, wanneer je jaarlijks meerdere keren op vakantie gaat is het afsluiten van een doorlopende reisverzekering verstandig, ook als je van plan bent om lange tijd op reis te gaan (wereldreis, backpacken) is een doorlopende reisverzekering vanzelfsprekend. Een reisverzekering is overigens niet verplicht.

Een kortlopende reisverzekering hoeft wat betreft de premie niet per se voordeliger te zijn dan de premie van een doorlopende reisverzekering, het is daarom altijd verstandig om bij een reisverzekeraar de premie te berekenen voor een kortlopende en een doorlopende reisverzekering.

Annuleringsverzekering

Een reisverzekering sluit je dus af om de schade te dekken die je tijdens de vakantie oploopt, van een annuleringsverzekering maak je gebruik wanneer je tijdens je vakantie of voor vertrek onverhoopt moet annuleren. Een annuleringsverzekering vergoedt dan bijvoorbeeld de annuleringskosten of (een gedeelte van) de betaalde reissom. Er mag alleen van een annuleringsverzekering gebruik gemaakt worden als deze genoemd wordt in de voorwaarden. Gebruikelijke voorwaarden zijn annulering door overlijden,  ernstige ziekte, ernstig letsel, zwangerschap, scheiding, onvrijwillig ontslag. Je moet de verzekeraar bij annulering, als bewijs, vaak ook een verklaring kunnen overleggen, een doktersverklaring bijvoorbeeld bij annulering door ziekte. De annuleringsverzekering kent net als de reisverzekering een kortlopende en een doorlopende variant.

Bekende aanbieders van reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen zijn Hienfeld, Menzis, Iza UMC, ABN en Vvaa. De meeste verzekeraars hebben ook een speciale reisverzekering voor studenten.

Wie of wat je verzekert is per verzekering anders. Alle verzekeraars beginnen met een basisverzekering, van daaruit ga je aanvullen, door bijvoorbeeld je kinderen ook mee te verzekeren. Uiteraard zorgt aanvullen ook voor een hogere premie. Op de websites van de aanbieders kan je vaak in detail berekenen wat de hoogte van je premie zal zijn als je een bepaald pakket wil.

Ook al zijn de reisverzekering en annuleringsverzekering nauw met elkaar verbonden, de reisverzekering wordt vaker afgesloten dan een annuleringsverzekering.