Categorieën
Natuur

Verschil reptiel en amfibie

Op het oog lijken reptielen en amfibieën nauw verwant met elkaar te zijn. Reptielen en amfibieën zijn beide koudbloedig en leggen eieren, en daar houden de overeenkomsten ook wel op.

Reptiel

Een reptiel is een klasse binnen het dierenrijk waarbinnen de dieren zich kenmerken door dat ze koudbloedig en gewerveld (een wervelkolom hebben) zijn. Reptielen leven hoofdzakelijk op het land en hebben een huid die bedekt is met harde schubben. De meeste reptielen zijn in de basis vleeseters (carnivoor) maar er zitten enkele varianten tussen die alleen van planten leven. Een belangrijke eigenschap van reptielen is dat de meeste soorten eieren leggen, deze worden over het algemeen niet uitgebroed door het dier zelf maar komen uit in bijvoorbeeld warm zand.

Het overgrote deel van de reptielen heeft longen om mee te ademen. Het voordeel van de koudbloedigheid van reptielen is dat ze relatief weinig voedsel nodig hebben om in leven te blijven. Ze hebben geen energie nodig om hun lichaam op temperatuur te houden. Aan de andere kant zorgt het koude lichaam er voor dat reptielen behoorlijk moeten inleveren op hun snelheid. Om een wat koudere periode door te komen hebben sommige reptielen een winterslaap.

Reptielen kom je over de hele wereld tegen, zelfs in Nederland. Wel hebben maar weinig reptielen de zee als leefgebied. Het meest aantal reptielen kom je tegen in tropisch en subtropisch gebied.

In de biologie worden de reptielen onderverdeeld in de volgende subgroepen:

  • Schubreptielen; waaronder slangen en hagedissen vallen. In Nederland komen enkele hagedissen en slangen voor.
  • Schildpadden; van alle reptielen is de kans bij schildpadden het grootst dat je kan tegenkomen in de zee.
  • Krokodilachtigen; de enige subgroep waarbinnen elk soort sowieso carnivoor is.
  • Brughagedissen; valt door de lichaamsbouw buiten de groep schubreptielen.

De beroemdste reptielen zijn natuurlijk de dinosauriërs die miljoenen jaren geleden voor het laatst leefden. Mede door hun imposante afmetingen is de uitgestorven dinosauriër de meest intrigerende reptielensoort.

Amfibie

Een amfibie is een klasse binnen het dierenrijk die zich ten opzichte van de reptielen vooral kenmerkt dat ze zowel op het land als in het water kunnen overleven. Een amfibie is net als een reptiel koudbloedig en legt eieren, maar wat de voortplanting betreft zit er een groot verschil met de reptiel. Bij reptielen komt bij het uitbroeden van het ei direct een mini variant van het volwassen exemplaar op de wereld, de amfibie kent nog een tussenfase. Wanneer de eieren van een amfibie uitkomen dan komen daar larven/visjes uit die in het water uitgroeien tot de hoedanigheid zoals hun papa en mama die ook hebben. Amfibieën hebben water nodig om hun eieren te leggen. Een ander opvallend kenmerk van amfibieën is dat ze ook via de huid kunnen ademhalen.

Alhoewel er in Nederland veel meer amfibieën dan reptielen voorkomen is het grootste gedeelte van de amfibieën aanwezig in tropisch gebied. De amfibie kent niet zoveel subgroepen als de reptiel, in hoofdlijnen zijn de amfibieën onder te verdelen in kikkers/padden en salamanders. In Nederland leven zo’n 12 kikkersoorten en 6 salamandersoorten.