Categorieën
Eten & drinken

Verschil rode wijn en witte wijn

Witte wijn wordt over het algemeen beschouwd als de meest toegankelijke wijn. Rode wijn aan de andere kant kan echt een wijn zijn die je moet leren drinken. Maar waar ligt nou exact het verschil tussen een rode en witte wijn?

Het magische woord bij wijn is tannine. Tannine zit in de schil en pitten van een druif en bepalen voor het overgrote gedeelte de smaak, structuur en kleur van de wijn. Het meest in het oog springende verschil tussen een rode en een witte wijn is dat voor een rode wijn rode druiven worden gebruikt en voor een witte wijn witte druiven. Het echt grote verschil ligt genuanceerder. Bij witte wijn wordt alleen maar het sap van de druif gebruikt om tot het eindproduct te komen, bij een rode wijn worden ook de schil en pitten gebruikt om tot de uiteindelijke rode wijn te komen, de tannines speler bij rode wijn een hele grote rol.

In de praktijk komt het er op neer dat witte druiven zo snel mogelijk geperst zodra ze daar klaar voor zijn, dan geven de druiven het meest frisse en heldere sap. Bij een rode wijn zal een wijnmakerij juist alles van de rode druif zolang mogelijk bij elkaar willen houden, om er zo zoveel mogelijk smaak en structuur aan te onttrekken. Het is overigens mogelijk om een witte wijn van rode druiven te maken, aangezien het merendeel van de rode druiven witte sap bevat. Andersom is het uiteraard niet mogelijk om van witte druiven rode wijn te maken.

Tannines
Tannines zijn polyfenolen, chemische verbindingen die in planten voorkomen. Het klinkt misschien niet zo smakelijk, toch krijg je waarschijnlijk dagelijks heel wat tannines binnen. Helemaal als je vaak thee drinkt, thee is naast wijn misschien wel misschien het beste voorbeeld van een product dat zijn structuur en smaak in zijn geheel ontleend aan tannines. In het geval van de druif heeft tannine ook nog een beschermende werking, zo zorgt tannine voor een beschermende laag tegen UV licht en houdt het schimmels vakkundig buiten de deur.  Rode druiven bevatten veel meer tannines dan witte druiven. Daarom heeft rode wijn vaak ook meer een karakteristieke smaak.

De productie van is geen proces van een paar dagen. Wijnmakerijen en wijndrinkers hechten heel veel waarde aan hoe de wijn in de mond ligt. Voor iemand die geen wijn drinkt misschien niet voor te stellen, maar bij een wijn kan de smaak voor of achter in de mond liggen, of overal in de mond. Waar de smaak van de wijn je in de mond raakt zorgt ook weer voor een andere smaakbeleving. En dat maakt een wijn, de rode wijn in dit geval.

Los van wat tannines met de smaak doen zijn veel deskundigen het er ook over eens dat tannines goed zijn voor de gezondheid, ze worden wel natuurlijke antioxidanten genoemd. Niet voor niks wordt gezegd dat één glas rode wijn per dag goed is voor je gezondheid.

Tannines in witte wijn
Tannines spelen dus een grote rol bij de productie van rode wijn, wijnmakerijen hebben een heel arsenaal aan techniek om de juiste hoeveelheid tannines aan de druiven te onttrekken. Omdat bij witte wijn alleen maar het sap van de druiven gebruikt wordt spelen tannines eigenlijk geen grote rol. Sterker nog, wijnmakerijen willen het per ongeluk toevoegen van tannines zo veel mogelijk voorkomen aangezien het zo ontzettend veel invloed op de smaak kan hebben, over het algemeen ongewenst bij de frisse witte wijn. Hoe dan ook zijn er tegenwoordig veel wijnmakerijen die experimenten met tannines in witte wijn. Omdat tannines zo’n grote invloed hebben op de smaak van wijn voegen ze in het geval van witte wijn heel voorzichtig tannines toe. Dit betekent in de praktijk dat de druiven minder hard geperst worden, des te harder er geperst wordt des te meer tannines er vrij komen.

Er bestaan witte wijn varianten (van Chardonnay en Pinot) die erom bekend staan dat ze tannines bevatten. Hierdoor komen deze wijnen opeens ook in aanmerking om gedronken te worden tijdens bepaalde gerechten, iets waar de rode wijn vooral om bekend staat.

Ouderdom van wijn
Wijn moet rijpen, en hierbij geldt dat des te meer tannines een wijn bevat des te langer het moet rijpen. In de praktijk betekent dit dat witte wijn na de productie relatief snel de flessen ingaat, hierdoor wordt het frisse van witte wijn behouden. Rode wijn moet soms nog wel een jaar rijpen in grote wijnvaten voordat ze de flessen ingaan. Een rode wijn die lang heeft moeten rijpen heeft een meer ‘ingewikkelde’ smaak, een rode wijn met een korte rijping zal voor de onervaren wijndrinker wat toegankelijker zijn.

Bij rode wijn spelen de tannines in de schil van de (rode) druiven plus de wijn-productie-technieken een veel grotere rol dan bij witte wijn.