Categorieën
Verzorging

Verschil shampoo en douchegel

Shampoo en douchegel, je hebt het waarschijnlijk allebei in de douche staan. En je gebruikt het wellicht ook netjes zoals het hoort. Shampoo voor je haar, de douchegel voor de rest van je lichaam. Toch kan je het gevoel hebben dat je voor de gek wordt gehouden, shampoo voelt en ruikt exact hetzelfde als douchegel, en vice versa.

Is shampoo echt geschikter voor je haar dan voor je huid, en is andersom douchegel geschikter voor je huid dan voor je haar?

Als je kijkt naar het wasdoel van shampoo en douchegel dan zou je in ieder geval denken dat er een duidelijk verschil moet zijn. Huid en haar verschillen namelijk behoorlijk van elkaar. Huid leeft is essentieel voor je levende lichaam, haar is dood materiaal en nou niet bepaald nodig om je lichaam gezond te houden.

Shampoo vs. douchegel

De verzorging van je haar is ingewikkelder dan de verzorging van je lichaam, dit komt met name omdat er zo ontzettend veel verschillende haartypen bestaan. In de haarwereld wordt vaak uitgegaan van drie hoofdgroepen hoofdhaar. Het fijnere Europese haar, het meer stuggere Aziatische haar en het Afrikaanse kroeshaar. Binnen deze hoofdgroepen bestaan er natuurlijk ook weer allerlei varianten.

Vroeger bestonden er nog geen verschillende zeeptypen, je had een blokje zeep en daar moest je je hele lichaam mee wassen. Men kwam er al snel achter dat het wassen van je haar met gewone zeep niet optimaal was, hoofdhaar behoefte een andere formule. Zo begon men met de ontwikkeling van shampoo.

Belangrijke eigenschappen voor shampoo van normaal haar is dat het zo min mogelijk ontvet, het goed schuimt, het makkelijk uit te spoelen is, het niet de huid of ogen irriteert, het haar wordt niet beschadigd , zo min mogelijk giftige stoffen en bij voorkeur biologisch afbreekbaar.

Naast deze basiseigenschappen is shampoo vaak gericht op een bepaald type haar. Het wordt vaak beschouwd als een marketingtrucje, maar voor een goede werking van shampoo kan je het beste shampoo kopen die bij jouw haartype past. Niet dat shampoo voor rood haar schadelijk is voor jouw blonde kop, nee, shampoo voor rood harigen is vooral heel erg geschikt voor mensen met rood haar. Rood haar heeft nou eenmaal een andere opbouw dan een andere kleur haar, daarnaast hechten roodharigen vaak meer waarde aan het behoud van een gezonde haarkleur. Ook daar wordt bij een shampoo dan rekening mee gehouden.

Shampoo heeft een veel specifieker doel dan douchegel, een shampoo die niet bij je haartype past kan een minder optimale uitwerking hebben. Douchegel heeft als doel om je huid schoon te maken, maar een douchegel koop je zelden omdat deze goed bij je type huid of lichaam past. Nee, een douchegel koop je vaak omdat je deze bijvoorbeeld lekker vindt ruiken. Douchegel maakt schoon, en dat maakt douchegel een stuk minder complex dan shampoo.

Shampoo en douchegel, twee verschillende formules. Shampoo richt zich op de verzorging van een specifiek haartype, dit kan bijvoorbeeld gaan om droog, vet, geverfd, blond, rood, kroes, lang, kort, vol en dun haar. Om deze haareigenschappen optimaal te verzorgen moet er aan de shampoo vaak een specifiek ingrediënt toegevoegd worden. Shampoo moet je haar wassen zonder dat het de aanmaak en bestaan van de natuurlijke haaroliën en vetten aantast.

Shampoo als douchegel gebruiken kan prima, je hoeft echt niet apart douchegel te gebruiken voor de rest van je lichaam als je je hoofdhaar net ingezeept hebt met shampoo. Het is een kleine moeite om met behulp van de shampoo jezelf van top tot teen te wassen. Douchegel als shampoo gebruiken zorgt dikwijls voor een dof bosje haar, douchegel is daar simpelweg niet voor gemaakt. Niet dat douchegel je haar niet schoonmaakt, maar het ontbreekt aan de typische shampoo zachtmakers. Het is maar waar jij je prettig bij voelt.