Categorieën
Fitness

Verschil sit-ups en crunches

Als je je buikspieren wil gaan trainen zullen buikspieroefeningen als sit-ups en crunches regelmatig de revue passeren, ten onrechte wordt vaak gedacht dat deze oefeningen precies gelijk aan elkaar zijn.

Een wasbordje is het doel van veel mensen die met fitness en afvallen bezig zijn, door het doen van buikspieroefeningen verstevig je je buikspieren waardoor ze meer contouren krijgen en in principe zorgen voor het gewenste wasbordje. Veel mensen hebben echter teveel vet rondom de buik waardoor het wasbordje netjes verborgen blijft. Om het gewenste sportlijf te krijgen moet je naast fitness oefeningen ter versteviging van je spieren ook oefeningen doen die vetverbranding in gang zetten. Het doen van sit-ups en crunches is in ieder geval een belangrijk onderdeel van je totale workout.

Als je puur je buikspieren wilt trainen dan zijn crunches de beste oefeningen. Om een crunch goed uit te voeren moet je met je rug plat op de grond gaan liggen met je knieën gebogen (dus knieën steken omhoog waardoor je voeten meer richting je billen staan), hou je handen naast je oren of gekruist over de borst. Breng vanuit je buikspieren nu je hoofd en schouders omhoog, het is belangrijk dat je schouders en hoofd synchroon omhoog komen, dus niet geforceerd je hoofd naar voren brengen. De focus van een goed uitgevoerde crunch ligt op de buikspieren, de onderrug komt niet van de grond. Zorg ervoor dat je altijd recht voor je uit blijft kijken, je zal merken dat het zicht op je knieën het eindpunt is van je volledige crunch.

Ga niet smokkelen door je handen achter je hoofd te plaatsen en zo je hoofd omhoog te trekken, hiermee train je niet je buikspieren maar belast je wel je nekspieren. Concentreer je op goed uitgevoerde crunches, vanuit je buikspieren omhoog, en gebruik diezelfde buikspieren om weer rustig naar je startpositie te gaan, dus laat je niet vallen.

Naast het trainen van je buikspieren, train je bij het doen van sit-ups veel meer spieren. De startpositie van een sit-up is exact dezelfde als die van een crunch, ook de eerste beweging komt overeen met de crunch, echter komt bij een sit-up je onderrug ook van de grond totdat je bovenlichaam in een bijna zithouding is, het is belangrijk om niet in de zithouding te geraken omdat je buikspieren dan nauwelijks meer belast worden. Omdat je bovenlichaam veel verder van de grond komt train je naast je buikspieren met een sit-up ook je borstspieren, nek, onderrug en kuitspieren. Om het jezelf wat makkelijker te maken kan je je voeten ergens onder klemmen, hierdoor kan je meer gecontroleerd een sit-up uitvoeren, het zorgt er daarnaast wel voor dat je niet alle spieren optimaal traint.

Ook bij een sit-up geldt dat je zou kunnen smokkelen door met je handen je hoofd omhoog te trekken, hoe verleidelijk het soms ook is, bedenk wel dat het je nek onnodig belast en dat je daarnaast je buikspieren niet optimaal traint. Net als bij een crunch moet een sit-up altijd van de buikspieren uitgaan, je traint dan wel meerdere spiergroepen, het zijn je buikspieren die de sit-up te allen tijde controleren.

Crunches en sit-ups zijn beide buikspieroefeningen, de crunch is gericht op puur het trainen van de buikspieren, de sit-up is een uitgebreidere beweging waardoor naast buikspieren ook andere spiergroepen getraind worden. Er zijn diverse variaties op crunches en sit-ups waardoor de oefening zwaarder wordt en er andere spiergroepen aangesproken worden.