Categorieën
Computers

Verschil slaapstand en sluimerstand

Je computer afsluiten of opnieuw opstarten zijn handelingen die voor zich spreken en geen verdere uitleg nodig hebben. Daar omheen zit een vaag gebied van opties waar geen eenduidigheid in lijkt te zitten en per besturingssysteem kan verschillen. Wanneer zet je je computer in de slaapstand (standby) en wanneer in de sluimerstand (hibernate)?

Slaapstand

Als je ervoor kiest om je computer in de slaapstand (of standby) modus te zetten dan gaat het beeldscherm uit, maar ook het geluid wat afgespeeld werd verstomd. In feite verschilt de slaapstand optisch niet veel van het uitzetten van de computer, ware het niet dat de computer met één druk op een willekeurige toetsenbord knop of door een beweging van de muis bijna direct weer uit de slaapstand komt en klaar voor gebruik is. Alles waar je mee bezig was staat nog op het scherm.

Bij de slaapstand wordt alles wat je op dat moment geopend hebt op de computer opgeslagen in het RAM geheugen, dit zorgt ervoor dat een computer heel snel uit de slaapstand kan komen. De wat minder belangrijke elementen zoals de randapparatuur heeft wat meer tijd nodig om te activeren vanuit de slaapstand.

In de slaapstand wordt de stroomtoevoer naar het beeldscherm en de harde schijf tijdelijk stopgezet, deze zijn op dat moment niet nodig voor het bewaren van de data. De slaapstand is vooral een handige optie als je van plan bet je laptop even niet te gebruiken, zo voorkom je dat de accu onnodig snel leeg loopt. Hierin schuilt wel het gevaar dat wanneer je de laptop voor lange tijd in de slaapstand houdt dat de accu alsnog leeg kan raken, de slaapstand verlangt namelijk altijd nog een mate van stroomtoevoer. Dit is niet alleen gevaar bij een laptop, maar ook wanneer je je desktop computer op standby, als er bijvoorbeeld kortsluiting optreedt en de stroom gaat van de computer af dan ben je alle gegevens kwijt die opgeslagen ware in het RAM geheugen. Om dit te voorkomen kan je een computer beter in de sluimerstand zetten.

Sluimerstand

Je computer in de sluimerstand zetten zorgt er net zoals de slaapstand voor dat de computer even niet actief hoeft te zijn maar toch alles opslaat waar voor de sluimerstand aan gewerkt werd en openstond. Met als grote verschil dat de sluimerstand de gegevens wel op de harde schijf opslaat en niet op het tijdelijke RAM geheugen. Dit heeft als grote voordeel dat gegevens bewaard blijven, ook wanneer de stroom er compleet afgaat. Dit is dan ook exact wat de sluimerstand doet, de actuele gegevens worden opgeslagen op de harde schijf en de computer wordt uitgezet. Het nadeel is dat de computer langer de tijd nodig heeft om weer bruikbaar te zijn.

In het kort

Stel, je bent in een tekst-document aan het werk welke je nog niet hebt opgeslagen. Wanneer je je computer in de slaapstand zet en de stroomtoevoer blijft behouden dan kan je weer verder met schrijven zodra de computer uit slaapstand komt.

Gaat de stroom er compleet af door bijvoorbeeld een lege laptop-accu of kortsluiting dan is de kans groot dat je de inhoud van het document (gedeeltelijk) kwijt bent. Zet je de computer in de sluimerstand dan wordt het document op je harde schijf opgeslagen en gaat de stroom er compleet af, zodra de computer weer uit de sluimerstand komt kan je gewoon weer verder waar je mee bezig was. Daarbij moet wel gezegd dat een computer veel sneller uit een slaapstand komt dan uit een sluimerstand.

Let wel: Niet alle besturingssystemen koppelen dezelfde definitie aan de opties slaapstand en sluimerstand. Slaapstand wordt ook wel standby genoemd, sluimerstand ook wel hibernate. Als je bijvoorbeeld op een Apple computer kiest voor de sluimerstand gaat de computer niet uit maar over op zeer laag stroomverbruik. Dit artikel is gebaseerd op Windows computers.