Categorieën
Gadgets

Verschil smartphone en tablet

Met de komst van de iPhone in 2005 is het begin gemaakt van een hele nieuwe generatie telefoons, de smartphones. De smartphone is het beginpunt geweest van de komst van de zogenaamde tablets. Smartphones en tablets zijn tegenwoordig gemeengoed.

Toen je eind jaren negentig een mobiele telefoon kocht had je deze vooral voor het bellen en sms’en, als extra kon je enkele simpele spelletjes spelen en kon je een eigen ringtone componeren (zoals bij de populaire Nokia 3210), de ontwikkeling stond niet stil maar ook de consument verlangde steeds meer naar een mobiel apparaat die meer kon dan enkel bellen. De komst van de PDA vervulde dit verlangen voor een groot gedeelte, de PDA was echter vooral gericht op de zakelijke markt (agenda beheren, mailtjes sturen, aantekeningen maken) en eigenlijk veel te saai voor de particulier.

In 2005 lanceerde Apple de iPhone, een telefoon met veel meer functies dan de PDA, meer gericht op de fun en daarmee geschikter voor het grote publiek. Met deze iPhone kon je veel meer dan alleen bellen, zo had je eenvoudig toegang tot het internet, kon je ermee fotograferen en filmpjes maken, kon je er spelletjes mee spelen die tot die tijd alleen nog maar waren weggelegd voor echte computers, kon je er muziek mee luisteren en had je een uitgebreide agenda die te allen tijde kon synchroniseren met je computer. Apple had met een de iPhone een standaard gezet die zo vernuft in elkaar zat dat er snel gesproken werd over een smartphone. Merken als Blackberry, HTC, Samsung en Sony Ericsson sloten al snel aan door eigen smartphones op de markt te brengen.

De techniek voor de smartphone stond en was bovenal razend populair, de vraag naar een relatief klein handzaam apparaat met de functies van een laptop of computer bleek ook na de komst van de smartphone te groeien. In 2010 bracht Apple de eerste generatie iPads op de markt, een iPad was eigenlijk een vergrote versie van de iPhone alleen kon je er niet mee bellen (kan inmiddels wel met de nieuwste iPads). De iPad was veel meer gericht op het bekijken van filmpjes en eenvoudig kunnen internetten zonder dat je daar een laptop voor nodig had. Want was de laptop eerst bij uitstek het apparaat wat je overal naartoe kon slepen, een iPad maakte van de laptop opeens een onhandig log ding. De iPad is een tablet, en ook al waren er voor de iPad al wel andere tablets op de markt gebracht, de iPad was de eerste tablet die blijkbaar massaal in een behoefte kon voorzien. De iPad wordt gezien als de basis van de huidige tablet generatie.

In veel huishoudens heeft de tablet de laptop vervangen, maar ook zakelijk gezien wordt de tablet veel gebruikt bij bijvoorbeeld vergaderingen en presentaties. Een smartphone is van oorsprong een telefoon met heel veel slimme functies die vergelijkbaar zijn met het gebruik van een normale computer. Een tablet is een kleine computer met vaak dezelfde functies als een smartphone maar focust zich meer op het gebruik zoals je dat met een laptop zou doen. Een tablet is een multimediaal apparaat en makkelijk mee te nemen.

Inmiddels zijn er tussenvarianten op de markt gekomen die eigenlijk te groot zijn om als smartphone door te gaan (past niet meer zo makkelijk in de zak) en eigenlijk te klein zijn om een tablet genoemd te worden, deze variatie heeft ook een naam gekregen, de phablet.