Categorieën
Gezondheid

Verschillende soorten kanker

Kanker is een hele agressieve ziekte die moeilijk te behandelen is, jaarlijks sterven er tienduizenden mensen aan een vorm van kanker. Een overzicht van de meest bekende soorten kanker.

Borstkanker

Borstkanker is bij vrouwen de meest voorkomende vorm van kanker, omdat mannen minder borstweefsel hebben zij een kleinere kans om deze ziekte te krijgen. Des te ouder een vrouw is, des te groter de kans wordt op het krijgen van borstkanker.

Ook kan de leefstijl de kans op borstkanker vergroten. Het eten van vlees, het drinken van alcohol, roken en onvoldoende lichaamsbeweging verhoogd de kans op borstkanker. Borstkanker begint vaak met een bobbeltje in de borst, bij een kleinere tumor wordt deze vaak operatief verwijderd, bij een grote tumor wordt vaak de hele borst verwijderd. Na het verwijderen van de tumor wordt de borst nog bestraald om zo de kans te verkleinen dat de borstkanker nog terugkomt. Als borstkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt verhoogt dit de kans op genezing aanzienlijk.

Prostaatkanker

Prostaatkanker is een kanker die ontstaat in de prostaat en daarom een vorm van kanker die uitsluitend bij mannen voorkomt. Als je als man zijnde vaker moet plassen, moeilijk kan plassen en het plassen zelf pijnlijk is dan kan dit duiden op prostaatkanker. Prostaatkanker heeft de eigenschap dat het, vooral bij oudere mannen, heel langzaam kan groeien zonder opvallende klachten. Vooral bij jongere mensen kan prostaatkanker zich behoorlijk agressief uiten.

Eenmaal uitgezaaide prostaatkanker leidt eigenlijk altijd tot een overlijden. De eerste behandeling van prostaatkanker is over het algemeen het verwijderen of bestralen van de prostaat.

Huidkanker

Huidkanker is een vorm van kanker die ontstaat in de huidcellen, de grootste veroorzaker van huidkanker is UV straling (van de zon), en dan vooral overmatige UV straling met verbranding als gevolg. Huidkanker komt bij mannen even vaak voor als bij vrouwen.

Om huidkanker op tijd de kop in te drukken is het belangrijk dat je verdacht bent op vervormingen of het ontstaan van plekjes op je lichaam. Moedervlekken die bijvoorbeeld opeens van vorm of kleur veranderen kunnen duiden op huidkanker, het is dan aan te raden om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan een verdachte plek wegsnijden, wegbranden of bevriezen.

Je kan de kans op huidkanker verkleinen door je goed in te smeren als je gaat zonnebaden en je tijd in de volle zon te beperken tot maximaal 15 minuten achter elkaar.

Darmkanker

Darmkanker is een vorm van kanker die voorkomt in de dunne darm, dikke darm of endeldarm. Dikkedarmkanker is de meest voorkomende darmkanker en sowieso een veel voorkomende kanker. Darmkanker is één van de weinige kankers waarbij erfelijkheid een grote rol speelt, en hoe ouder je wordt hoe groter de kans is dat je een vorm van darmkanker krijgt. Drink je daarnaast regelmatig alcohol, heb je overgewicht, beweeg je weinig en eet je weinig groente en fruit dan is de kans dat je darmkanker krijgt een stuk groter.

Zolang de kanker zich enkel in de darmen bevindt en de tumor operatief te verwijderen is, is de kans op genezing het grootst. Wanneer er bestraling of chemotherapie nodig is dan is de kans op genezing een stuk kleiner.

Longkanker

Longkanker ontstaat in de longen en is een kanker waarbij de overlevingskansen laag zijn, dit komt omdat de symptomen en klachten zich pas in een vergevorderd stadium uiten. Veel voorkomende klachten zijn hoesten, pijn bij slikken, bloed ophoesten, benauwdheid en heesheid.

De belangrijkste oorzaak van longkanker is sigarettenrook, en dan gaat het niet alleen om de rook die je zelf oprookt maar ook om de rook die je binnenkrijgt van actieve rokers (meeroken). Ook als je na jaren intensief roken stopt dan is de kans aanwezig dat je 20 jaar later alsnog longkanker krijgt, de latentietijd (soort van incubatietijd) van longkanker na het stoppen met roken is 20 tot 30 jaar.

De kans is heel groot dat jij een roker in je omgeving kent die longkanker heeft (ook al weet hij of zij dat zelf nog niet) of dat jij in de toekomst te maken krijgt met een overlijden als gevolg van longkanker.

Leukemie

Leukemie is een kanker in het bloed en eigenlijk een overkoepelende naam voor verschillende soorten bloedkanker. Soorten leukemie zijn acute lymfatische leukemie die als kanker veel voorkomt bij kinderen en jongeren, acute myeloïde leukemie en chronische leukemie.

Bloed zit overal in je lichaam, bij leukemie betekent het dus ook dat de kanker letterlijk door je hele lichaam zit. Leukemie is derhalve niet te genezen met een operatie, hoe dan ook is leukemie goed te behandelen met behulp van bestraling, chemotherapie en medicijnen.

Er zijn niet echt aanwijsbare oorzaken (wel vermoedens) voor het ontstaan van leukemie, en letterlijk alle leeftijdsgroepen kunnen leukemie krijgen.

Eierstokkanker

Eierstokkanker is een vorm van kanker die ontstaat in de eierstokken van de vrouw, en alhoewel eierstokkanker niet heel erg vaak voorkomt (plusminus 1000 gevallen per jaar) is de overlevingskans niet heel erg hoog. De reden van de kleine overlevingskans is omdat eierstokkanker vaak pas te laat ontdekt wordt, pas als de kanker zich verspreidt in het lichaam ontstaan de eerste klachten.

De oorzaak van eierstokkanker heeft regelmatig met erfelijke belasting te maken. Vrouwen die niet de pil slikken, niet zwanger zijn, overgewicht hebben en langer zijn dan gemiddeld hebben mogelijk een grotere kans op het krijgt van eierstokkanker.

Alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker is een zeldzame kankersoort die voornamelijk bij mannen voorkomt en ontstaat in de alvleesklier. Alvleesklierkanker steekt langzaam de kop op, en pas wanneer de klachten huisarts-waardig zijn is de kanker vaak al zo ver ontwikkeld dat de behandeling vaak bestaat uit pijnverlichting het uitstellen van de dood.

Slokdarmkanker

Slokdarmkanker is een soort kanker die ontstaat in de slokdarm. Vooral mannen ouder dan 60 jaar hebben een verhoogde kans op het krijgen van slokdarmkanker, als deze mannen daarbij ook nog roken en alcohol drinken wordt de kans nog groter.

Slokdarmkanker uit zich door een pijn in de keel en bij het slikken, vooral het slikken van droog voedsel is pijnlijk. De overlevingskans bij slokdarmkanker is niet al te groot, dit komt vooral omdat een operatie in veel gevallen niet mogelijk is.

Blaaskanker

Blaaskanker is een kanker die ontstaat in de urineblaas die vooral voorkomt bij mannen (en in mindere mate vrouwen) die ouder dan 60 jaar zijn. Het eerste symptoom van blaaskanker is wanneer er bloed geplast wordt. Wanneer blaaskanker in een vroeg stadium ontdekt en behandeld wordt is de kans op volledige genezing behoorlijk groot.