Categorieën
Taal

Verschil stijl en steil

Als je een stijltang gebruikt, ben je dan je haar aan het stijlen of aan het steilen? In combinatie met de stijlstang lijken de woorden stijl en steil opeens helemaal door elkaar te lopen.

Buiten de stijlstang om is het wel duidelijk. Iets is steil wanneer het in sterke mate af of oploopt. Te denken valt aan steile zoldertrap, een steile weg omhoog of omlaag in de bergen of een skipiste die steil naar beneden gaat.

In het geval van deze voorbeelden wordt de term steil gebruikt om je indirect te attenderen op mogelijk gevaar. Om een steile trap te beklimmen moet je goed je evenwicht bewaren. Op steile bergweggetjes moet je niet hard rijden. En om een steile skipiste te nemen moet je voldoende ski-ervaring hebben.

Iemand met een steil handschrift schrijft de letters rechtopstaand, in plaats van een letters die naar rechts of links hellen. Een steil handschrift is, net zoals een handschrift wat naar links helt, overigens een keuze van de schrijver, van school uit word je een rechts hellend handschrift aangeleerd.

En uiteindelijk heb je dan ook het steile haar, wat glad niet krullend haar betekent. In het Engels wordt hier het woord recht (straight) voor gebruikt.

Stijl is de manier waarop iets gedaan wordt. Als jij graag fleurige kleding draagt dan is dat jouw kledingstijl. De schilderstijl van Piet Mondriaan is abstract en het paleis op de Dam in Amsterdam is gebouwd in barokstijl, een bouwstijl die vooral in de 17e en de 18e eeuw populair was.

Het belangrijkste kenmerk van een stijl is dat het op zichzelf staat. Als jij besluit dat je in plaats van fleurige kleding zwarte kleding gaat dragen, dan is jouw kledingstijl misschien wel veranderd, maar de fleurige kledingstijl gaat daarmee niet verloren.

Terugkomend op de stijlstang zou je kunnen zeggen dat het eigenlijk steilstang zou moeten zijn om het hoofddoel van de stijlstang het steil maken van het haar is. De stijlstang wordt echter voor meer stijlen gebruikt dan steil haar, want dat is het, als jij jouw haar het liefst steil draagt dan is dat jouw haarstijl en dat stijl je met de stijltang. Een stijlstang is een allesomvattende term voor een voorwerp om je haar mee te stijlen, of dit nou steil haar, krullend haar of haar met een slag erin is.