Categorieën
Leefstijl

Verschil transgender en transseksueel

Je happy voelen in en met je eigen lichaam, dat is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Er zijn mensen die al van jongs af aan het idee hebben dat ze niet als jongen of meisje geboren hadden moeten worden, maar juist als iemand met het andere geslacht. Mannen en vrouwen die zich er bewust van zijn dat ze met verkeerde geslacht geboren zijn, en er ook naar leven, worden transseksuelen en transgenders genoemd.

Transseksueel

Een transseksueel is iemand die een geslachtsverandering heeft ondergaan, dus een man die in transitie gaat naar het vrouwelijke geslacht of een vrouw die in transitie gaat naar het mannelijke geslacht. In de volksmond wordt vaak gezegd dat een transseksueel iemand is die zich heeft laten ombouwen tot man of vrouw. Het woord ombouwen is in dit geval erg kort door de bocht, bij een geslachtstransitie komt namelijk veel meer kijken dan (plastische) chirurgie. Want hoe ingrijpend een chirurgische operatie ook is, het is relatief kort in vergelijking met het omgooien van de hormonale huishouding.

Om als man naar vrouw te gaan of om als vrouw naar man te gaan worden over het algemeen drie stappen doorlopen. Stap 1 zou je het beste kunnen omschrijven als een soort van sollicitatieprocedure. Specialisten als een psycholoog en eventueel een psychiater komen er aan te pas om te peilen of de betreffende man of vrouw er echt aan toe is om een geslachtsverandering te ondergaan. Er moet bijvoorbeeld uitgesloten worden dat er geen andere problemen spelen, een complete geslachtsverandering is namelijk onomkeerbaar.

Als iedere specialist akkoord gaat met de geslachtsverandering dan is het tijd voor stap 2. De man of vrouw begint vanaf dit moment met een hormoonkuur, door deze kuur zullen langzaam maar zeker de uiterlijke kenmerken van een man of vrouw tevoorschijn komen. Een belangrijk onderdeel tijdens deze fase is dat de man of vrouw ook daadwerkelijk naar zijn nieuwe geslacht gaat leven. Dit wordt de real-life test genoemd. Deze real-life test loopt vaak totaal niet synchroon met de resultaten van hormoonkuur. De gevolgen van de hormoonkuur zijn heel geleidelijk waar te nemen, terwijl de man of vrouw bij de real-life test eigenlijk van de ene op de andere dag wel als respectievelijk vrouw of man door het leven moet. Vooral mentaal is dit lastig. Voor zover het nog niet gebeurd zal bij stap 2 ook de directe omgeving ingelicht worden over de aanstaande geslachtsverandering.

Bij stap 3 zullen de uiteindelijke operaties plaatsvinden. Bij een vrouw naar man betekent dit dat onder andere de baarmoeder, eierstokken en borsten worden weggehaald. Van de vagina wordt een penis ‘gemaakt’. Bij een man naar vrouw zal juist van de penis een vagina gemaakt worden en zullen de borsten vergroot worden aangezien de hormoonkuur vaak niet krachtig genoeg is om de gewenste borsten te laten groeien.

De hele transitie naar het andere geslacht duurt al met al zo’n 5 jaar.

Transgender

Een transgender is iemand wiens identiteit, uitdrukking, gedrag en gevoel van eigenwaarde niet overeenkomen met de associatie wat normaliter voor zijn of haar geslacht geldt. Een transgender kan dus een man zijn die zich geestelijk een vrouw voelt of andersom een vrouw die zich geestelijk een man voelt en er ook naar leeft, maar in tegenstelling tot een transseksueel geen behoefte heeft aan een complete geslachtsverandering. Of die behoefte op dat moment nog niet heeft.

Voor de meeste transgenders voelt het als een vanzelfsprekendheid dat ze ergens zweven tussen twee geslachten. Wel moet gezegd dat veel transseksuelen een lange periode van transgenderisme zijn door gegaan voordat ze de knoop doorhakten definitief voor een geslachtsverandering te gaan. Hoe dan ook is een transgender niet per definitie ontevreden met lichaam waarin hij of zij geboren is, veel transgenders beschouwen het als een way of life.