Categorieën
Financiën

Verschil uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Je hoort tegenwoordig regelmatig spotjes voorbij komen van bedrijven als Monuta en Dela die je op het hart drukken dat het afsluiten van een uitvaartverzekering noodzakelijk is, wie zich daar in gaat verdiepen komt hoogstwaarschijnlijk ook een overlijdensrisicoverzekering tegen. Een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering treden in werking als iemand komt te overlijden, maar dienen beide een ander doel.

Een uitvaart kost tegenwoordig meer dan 7000 euro, als je net een dierbare verloren bent kan het vervelend zijn als je opeens met deze hoge kosten geconfronteerd wordt. Om deze kosten voor het grootste gedeelte te dekken kan je een uitvaartverzekering afsluiten. Een uitvaartverzekering sluit je voor de rest van je leven af, en sluit je vooral af om er voor te zorgen dat je nabestaanden niet moeten opdraaien voor de kosten.

Vooral assurantiekantoren en tussenpersonen geven tegenwoordig allerlei luxe cadeau’s weg als je bij hen een uitvaartverzekering afsluit, dit betalen ze van de provisie die ze krijgen van de verzekeraars. Zo’n cadeau voelt als een warm welkom, maar op de lange termijn is dit niet altijd even voordelig, je kan beter een lagere premie bedingen of rechtstreeks bij de verzekeraars een uitvaartverzekering afsluiten. De hoogte van de premie wordt bepaald aan de hand van vele factoren, zoals leeftijd en gezondheid.

Het kan zijn dat je momenteel afhankelijk bent van het inkomen van je partner, het huis staat op de naam van je partner wat in de praktijk betekent dat wanneer je partner komt te overlijden het maar de vraag is of jij in staat bent dat je de hypotheek kan overnemen, om dit op te vangen kan je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. In tegenstelling tot de uitvaartverzekering is het gangbaar om een overlijdensrisicoverzekering voor een bepaalde tijd af te sluiten, het kan ook voor een onbepaalde tijd, de premie is dan stukken hoger omdat de verzekeraar weet dat ze zeker weten ooit moeten uitbetalen. Ook bij deze verzekering wordt de hoogte van de premie bepaald aan de hand van de gezondheid, een aanvraag kan zelfs afgekeurd worden bij geen goede gezondheid.

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering vorm.