De bekende fouten zijn na een update vaak verholpen, het is dan vaak wachten op de volgende update, want foutjes zullen ontdekt blijven worden.
In de tijd dat een software maker druk bezig is updates klaar te zetten voor hun product, zijn ze ook bezig met het ontwikkelen van een geheel nieuwe versie van hun computerprogramma, alle onlogica uit de meest recente versie is er dan uit, en er worden nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Deze nieuwe versie wordt aangekondigd als een upgrade. Software gaat dan van 1.0 naar bijvoorbeeld 2.0.
Waar een update eigenlijk altijd gratis is, is het niet onwaarschijnlijk dat voor een upgrade betaald moet worden. Als bestaande gebruiker kan je een upgrade vaak tegen een gereduceerd tarief aanschaffen. Je mag er vanuit gaan dat een versie 1.0 na de nodige updates in de basis prima functioneert, een versie 2.0 functioneert over het algemeen beter. Of je wel of niet een upgrade doet is afhankelijk van je eigen behoeftes, eisen en wensen ten opzichte van het stuk software.