Categorieën
Techniek

Verschil USB 2.0 en USB 3.0

In het midden van de jaren negentig werden de eerste USB aansluitingen geïntroduceerd, een revolutie want het vereenvoudigde het aansluiten van randapparatuur, zoals printers, enorm en daarnaast ging de gegevensoverdracht met grote stappen vooruit. De snelheid viel in het niets bij de in 2000 geïntroduceerde USB 2.0 aansluiting. De overtreffende trap van USB 2.0 werd in 2008 gelanceerd, USB 3.0 was daar.

USB 2.0 kan in theorie een snelheid van 480 Mbit/s verwerken, dit komt neer op zo’n 60 Mb data per seconde. Aangezien het in die tijd enorm populair was om films te downloaden was deze snelheid erg welkom. Een film overzetten naar bijvoorbeeld een externe harde schijf duurde met deze snelheid maar zo’n 20 seconden. De USB 3.0 verbinding deed er een fors stapje bovenop door een snelheid van 4,8 Gbit/s te kunnen verwerken. Wat neerkomt op zo’n 600 Mb per seconde.

Een ander opvallend verschil tussen USB 2.0 en USB 3.0 is de mogelijkheid dat 3.0 op het zelfde ogenblik data kan ontvangen en versturen, USB 2.0 kan allebei niet op hetzelfde moment. USB 3.0 kan meer maar verbruikt een stuk minder energie dan USB 2.0, handig voordeel waar je vooral profijt van als je met een apparaat in de weer bent die op een accu werkt, zoals een laptop.

Het mooie van de hele USB standaard is dat ze altijd op elkaars ingangen blijven werken, een USB 2.0 aansluiting werkt dus op een USB 3.0 ingang en vice versa. Uiteraard moet je er dan wel rekening mee houden dat je niet de snelheid behoudt.

USB 2.0 herken je aan de zwarte connector, blauw is de kleur van USB 3.0.

In 2013 is USB 3.1 op de markt gekomen, deze kan 10 Gbit/s verwerken, oftewel 1,2 gigabyte per seconde.