Categorieën
Gezondheid

Verschil vaccin en medicijn

Met een coronavirus wat in 2020 wereldwijd wild om zich heen greep hadden de ontwikkeling van vaccins en medicijnen nog nooit eerder zo’n prioriteit. De snelheid van de creatie van een coronavaccin is duizelingwekkend en levert daarom ook veel bedenkingen op. Dat terwijl medicijnen en vaccins in een jaar zonder corona ook aan de orde van de dag zijn, dagelijks krijgen tienduizenden kinderen inentingen tegen allerlei (kinder)ziektes.

In het kort: Het grootste verschil tussen een vaccin en een medicijn is, is dat een vaccin bedoeld is om een ziekte te voorkomen en dat een medicijn bedoeld is om ziekte te behandelen of te genezen.

Vaccin

Een vaccin is een substantie die bij een persoon wordt ingespoten welke het afweersysteem stimuleert om zichzelf immuun te maken voor een bepaalde ziekte. Zo’n vaccin is in feite een klein gedeelte van die ziekte, klein genoeg om er niet ziek van te worden maar groot genoeg om het immuunsysteem te laten denken dat de ziekte het lichaam probeert binnen te dringen. Dit activeert de aanmaak van afweerstoffen, en in het meest gunstige geval zal de ziekte nooit de kans krijgen om het lichaam te veroveren. Minder gunstig maar niet rampzalig zijn vaccins die de scherpe randjes van een ziekte afhalen. Die bijvoorbeeld de kans verkleind dat een ziekte nog dodelijk is.

De griepprik is een goed voorbeeld van een vaccin die de scherpe randjes eraf haalt. Mensen die een griepprik hebben gehad zullen vaak een mildere vorm van een griepvirus doorstaan. Met name bij oudere mensen kan een simpele griep dodelijk zijn.

Medicijnen

Medicijnen worden pas ingezet als iemand al ziek is. Medicijnen zorgen ervoor dat de ziekte minder heftig op het afweersysteem ramt waardoor het lichaam sneller kan herstellen. Een goed voorbeeld is paracetamol. Het kan een koortsaanval tijdelijk temperen, hierdoor krijgt je lichaam meer energie om te kunnen eten en drinken wat weer gunstig is voor het herstel van een zieke.

Zolang er nog geen vaccin is voor een ziekte zal er altijd als eerste gezocht worden naar de beste medicijnen. Omdat het coronavirus best wel dodelijk bleek zijn er vooral in de eerste fase veel mensen door overleden. In de loop van tijd zijn er steeds meer medicijnen ontdekt die helpen bij een minder zwaar verloop van het coronavirus.

En als er uiteindelijk een vaccin is voor een ziekte dan zijn medicijnen nog steeds essentieel. Vaccins werken vaak maar voor een bepaald percentage. De mensen waarbij het vaccin niet voldoende werkzaam moeten kunnen terugvallen op werkzame medicatie.