Categorieën
Gezondheid

Verschil verkoudheid en griep

Als mensen (zeker in ons koude kikkerlandje) ziek zijn, is de kans groot dat ze verkouden zijn óf de griep hebben. Vaak worden deze twee met elkaar verward. Dit komt vooral door de keelpijn, een belangrijke klacht die in beide gevallen voor komt. Griep en verkoudheid zijn echter verschillend.

Vaak zeggen zieken de griep te hebben, terwijl ze gewoon verkouden zijn. Griep is veel heftiger dan een verkoudheid en kan bij risicogroepen zelfs sterfte tot gevolg hebben. Risicogroepen zijn bijvoorbeeld ouderen of mensen met een chronische aandoening.

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, keel, en in de bijholten. De bijholten zijn met lucht gevulde holten in de schedel die in verbinding staan met de neusholte. De functie van de bijholten bij de mens is onbekend. Slijmvlies brengt vuil naar de keelholte zodat dit bijvoorbeeld kan worden opgehoest. Als dit slijmvlies ontstoken is kan het zijn taak, namelijk het afvoeren van afvalstoffen, niet (goed) uitvoeren. Verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen. Als een persoon hoest of niest komen er besmette speekseldruppeltjes in de lucht. Het inademen hiervan kan deze speekseldruppeltjes met het verkoudheidvirus kan leiden tot verkoudheid. Ook het zoenen of het schudden van iemands zijn vol gehoeste hand kan er uiteraard toe leiden dat je verkouden wordt.

De meest voorkomende klachten bij verkoudheid zijn: niezen, hoesten, keelpijn en oorpijn. Als je verkouden bent voel je je meestal niet heel erg ziek. Na een week is het meestal over. Er zijn verschillende middelen die de klachten helpen verminderen. Zo is een lepel honing een goed middel tegen het hoesten. Het zuigen op snoep / drop of op een waterijsje helpt tegen de keelpijn.

Net als bij verkoudheid heb je ook als je de griep hebt last van keelpijn. Bij griep zijn er echter veel meer vervelende klachten zoals (hoge) koorts, hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn in het hele lichaam. De oorzaak van het krijgen van de griep is het influenzavirus. Het gaat na 3 tot 5 dagen over maar je kunt je ook de dagen erna nog erg slap voelen. Rust en genoeg drinken is de beste remedie. Ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking krijgt, meestal in de herfst of winter, de griep. Bij een griepepidemie hebben heel veel mensen tegelijk de griep. Er is officieel sprake van een griepepidemie als er meer dan 60 personen per 100.000 inwoners ziek zijn. De risicogroepen kunnen in Nederland elk jaar gratis een griepprik halen.

Griep en verkoudheid worden vaak door elkaar gehaald. Verkoudheid ontstaan door het verkoudheidvirus en laat je hoesten, snotteren en je krijgt last van je keel. Griep krijg je door het influenzavirus en daardoor voel je je heel erg ziek. Symptomen van de griep zijn koorts, keelpijn, spierpijn en hoofdpijn. Voor risicogroepen kan de griep, in tegenstelling tot een gewone verkoudheid, ernstige gevolgen hebben. De griepprik wordt gratis aangeboden aan kinderen en volwassenen die risico lopen ernstig ziek te worden door de griep.