Categorieën
Maatschappij

Wat is het verschil tussen een verlovingsring en trouwring

Een ring is onlosmakelijk verbonden met trouwen, er zijn weinig stellen die een ring niet gebruiken als symbool om hun trouwen of aanstaande trouwen te bevestigen. Er bestaan dus twee verschillende ringen, de verlovingsring en de trouwring.

Verlovingsring

Een verlovingsring is een ring die overhandigd wordt op het moment dat het huwelijksaanzoek gedaan wordt. Traditioneel gezien is het over het algemeen de man die op zijn knieën gaat en een ring om de ringvinger van zijn aanstaande vrouw schuift. Deze verlovingsring is voor de buitenwereld een teken dat zij bezet is. Zo traditioneel is het inmiddels al lang niet meer, er zijn genoeg vrouwen die hun vriend ten huwelijk vragen en met het bestaan van het homohuwelijk is een man-vrouw stel natuurlijk helemaal niet meer zo vanzelfsprekend.

Hoe de verlovingsring eruit ziet is natuurlijk afhankelijk van je eigen smaak, het is niet ongebruikelijk om voor een verlovingsring te kiezen die opvalt. Vroeger was de verlovingsring de manier voor de man te laten zien hoe rijk hij was, niet onbelangrijk in die tijd. Een luxe ring met een diamant of andere edelsteen was niet meer dan normaal, nu is dat natuurlijk niet meer van essentieel belang, dat een verlovingsring vaak nu nog steeds zo uitbundig is, is dus ook weer een traditie. Vooral vrouwen vinden dit overigens totaal niet erg.

Trouwring

De trouwringen zijn de ringen die tijdens de huwelijksvoltrekking tussen het echtpaar worden uitgewisseld en om elkaars ringvingers worden geschoven. In vergelijking met de verlovingsring zijn de trouwringen over het algemeen simpeler. De trouwring van een man bestaat vaak niet dan uit een ring, de trouwring van een vrouw is vaak gelijk aan die van de man maar dikwijls verrijkt met een klein diamantje of ander edelsteentje. Het is meer een detail dan dat het prominent aanwezig is zoals bij de verlovingsring. Als je een setje trouwringen koopt zal die voor de man vaak goedkoper zijn dan die voor de vrouw, tenzij je exact dezelfde koopt.

Op de dag van het huwelijk kan de vrouw ervoor kiezen om haar verlovingsring tijdelijk om de ringvinger van haar andere hand te schuiven om zo plaats te maken voor de trouwring. Het is een beetje afhankelijk van hoe groot de verlovingsring is, maar soms wordt er na het huwelijk voor gekozen om de trouwring en verlovingsring om één ringvinger te dragen. En anders maakt de verlovingsring plaats voor de trouwring.

Kan je de verlovingsring nog beschouwen als een soort bruidsschat, achter de trouwringen schuilt veel meer een symbolische gedachte. Een trouwring vertegenwoordigt eeuwigheid en oneindigheid met het gat van de ring als ingang naar alles wat de bruid en bruidegom in de toekomst samen te wachten staat. Een trouwring staat voor eeuwige toewijding en liefde met en voor elkaar. Aan de binnenkant van de trouwringen staan vaak gegevens als trouwdatum en de naam van de wederhelft gegraveerd.

Eigen invulling

Bij een traditionele trouwerij hoort de traditionele verlovingsring en de traditionele trouwringen. Maar traditioneel is het tegenwoordig sowieso allemaal niet meer, met elkaar trouwen is niet meer zo vanzelfsprekend en als het nog wel gebeurt dan wordt hier vaak een eigen invulling aan gegeven. Zo bestaan er inmiddels genoeg alternatieven voor een trouwring. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om samen een tatoeage te nemen, een huis te kopen, op vakantie te gaan, een ander sieraad of een kunstwerk te laten maken. Of natuurlijk helemaal niets, het is jullie huwelijk, het is jullie leven.