Categorieën
Ontspanning

Wat is het verschil tussen een viool en altviool

Je bent ongetwijfeld bekend met het muziekinstrument de viool, en je hebt wellicht ook wel eens van een altviool gehoord, maar weet je ook te onderscheiden? Fysiek zal het eerste verschil je pas opvallen zodra je een viool en altviool naast elkaar ziet, ze zijn namelijk niet even groot. De klankkast van een viool heeft een lengte van ongeveer 35 cm, de altviool is met zo’n 42 cm net wat groter.

De viool en altviool hebben beide vier snaren, alleen niet dezelfde noten. Bij de viool heb je de beschikking over de noten E, A, D en G (van hoog naar laag). De altviool heeft van hoog naar laag de noten A, D, G en C. Dit betekent dat de viool hogere noten kan raken dan de altviool. Je zou kunnen zeggen dat de viool een vrouwenstem is, en de altviool een mannenstem. In opera’s worden deze beide snaarinstrumenten zo ook vaak ingezet.

Speel je viool, dan maak je gebruik van de standaard vioolsleutel, de G-sleutel. Omdat de altviool een wijder bereik heeft (hoog – laag) is alleen de G-sleutel te beperkt, daarom pak je met een altviool de G-sleutel en de C-sleutel (alt-sleutel). Hierbij moet wel gezegd dat dit bereik vaak niet gehaald wordt, je hebt grote handen nodig (lange vingers) om deze noten goed te raken.

Sowieso heb je voor de altviool wat meer spierballen nodig, de strijkstok is namelijk langer en zwaarder zodat je het optimale kan halen uit de lage C-klank. Als je kijkt hoe beide violen worden ingezet dan zal je opvallen dat de altviool in een muziekstuk met een viool vaak een ondersteunende rol heeft. De tweede stem. Een altviool heeft ook wel de hoofdrol in muziekstukken, maar dat is vaak wel een stuk waarin verder helemaal geen viool in voorkomt of een minimale bijdrage moet leveren.