Categorieën
Gezin

Verschil voedingskleding en positiekleding

Als je als vrouw eenmaal zwanger bent dan ontkom je er niet aan dat je lichaam vanaf dat moment een groei doormaakt waar je normale kleding totaal niet op berekend is. Als je er tijdens de zwangerschap niet al teveel kilo’s bij aan hebt gegeten zal je na de bevalling alweer snel in alle broeken passen, maar je kan alsnog tegen praktische problemen aanlopen wanneer je borstvoeding geeft.

Om het groeiende zwangere lichaam plus de melkgevende borsten te ondersteunen bestaat er positiekleding en voedingskleding.

Positiekleding

Als zwangere vrouw kan je de eerste paar maanden van je zwangerschap nog best wel je eigen kleren aan, er komt echter een moment dat de steeds groter wordende buik niet meer in je normale broeken past, alle dagen in een joggingbroek lopen heeft vaak ook niet de voorkeur. Daarom bestaat er positiekleding of positiemode.

Positiekleding is kleding die extra ruimte biedt voor de zwangere buik en vaak grotere wordende billen en heupen. Zwangerschapsbroeken zijn aan de voorkant laag uitgesneden broeken die onder de buik vallen, om de buik voldoende ondersteuning te geven zit er vaak een buikband in de broek verwerkt, deze elastische band zorgt voor een stevig ondersteunend gevoel van de buik. Dikwijls zijn er elastische elementen in positiekleding verwerkt zodat het mee kan groeien en dus nooit te strak zal zitten.

Vroeger was je als zwangere vrouw aangewezen op het dragen van slobbertruien en dito broeken. Tegenwoordig is positiemode een hele aparte kledinglijn voor iedere smaak wat wils. Afhankelijk van de tijd van het jaar zal een zwangere vrouw in ieder geval een zwangerschapsjas, zwangerschapsbroeken, zwangerschapsjurkjes (goed alternatief voor de broek in de zomer) en zwangerschaps-bh’s moeten kopen, naast dat de buik fors groeit zullen de borsten dit ook doen. Ook de borsten hebben meer ondersteuning nodig.

Positiekleding heeft als voornaamste doel het ondersteunen van het zwangere lichaam van de vrouw.

Voedingskleding

Als een vrouw eenmaal bevallen is zal de positiekleding al snel weer plaats kunnen maken voor de garderobe van voor de zwangerschap. Als je echter borstvoeding gaat geven dan loop je tegen het praktische probleem aan van hoe je borsten makkelijk tevoorschijn te halen zonder dat je daarvoor veel kledingstukken uit moet trekken. Om dit probleem op te vangen bestaat er voedingskleding.

Voedingskleding is kleding met daarin handigheidjes waardoor het eenvoudig is om de gewenste borst te ontbloten. In truien, shirtjes en jurkjes zijn bijvoorbeeld voor het oog onzichtbare uitsneden gemaakt op borsthoogte. Onder voedingskleding wordt een voedings-bh gedragen, dit type voedingskleding kenmerkt zich doordat het bandje (vlak boven de cup) aan de voorkant los te maken is. Daarnaast is een voedingsbeha veel meer gericht op ondersteuning, maar is de stof ook dikker om zo te voorkomen dat lekkende melkborsten makkelijk doorlekken.

Voedingskleding heeft als voornaamste doel om het geven van borstvoeding te vereenvoudigen.