Categorieën
Taal

Verschil voorwoord en inleiding

Als je voor je studie of werk een officieel verslag moet schrijven moet deze vaak zijn voorzien van een inhoudsopgave en bronnenlijst maar ook van een voorwoord en inleiding. Het voorwoord en de inleiding worden nogal eens door elkaar gehaald, logisch want ze staan dicht bij elkaar in een tekst.

Een voorwoord komt voor de tekst waar het om draait en is vaak een persoonlijke noot van de auteur waarin stil wordt gestaan bij de totstandkoming van het, in dit geval, verslag.

In een voorwoord kunnen mensen bedankt worden voor hun medewerking aan het onderzoek of er staat meer informatie in over de auteur. In een scriptie gaat het voorwoord vaak over de auteur, de betreffende student. Omdat een scriptie vaak in de schoolbibliotheek komt te liggen of verspreid wordt binnen en groep geïnteresseerden is het hierdoor makkelijker om een completer beeld te krijgen van de scriptie door deze achtergrond informatie, wat in dit geval de betrouwbaarheid ook ten goede komt. Een voorwoord gaat niet in op de eigenlijke inhoud en conclusies van het verslag, een voorwoord is persoonlijk en is vooral afhankelijk van de behoefte van de auteur, wat hij of zij vooraf wil delen.

Een inleiding is het allereerste gedeelte van de eigenlijke tekst waarin in 1 of 2 alinea’s wordt beschreven waar de rest van de tekst over gaat, een inleiding kan een probleem beschrijven met mogelijke oplossingen, gevolgen en oorzaken. Een inleiding is onderdeel van de officiele tekst en moet daarom ook in dezelfde stijl geschreven worden, een voorwoord mag ook in een ik-vorm/wij-vorm geschreven worden. Een inleiding moet beschrijvend zijn, maar mag ook suggereren om interesse te wekken.