Categorieën
Gezondheid

Wat is het verschil tussen vrouwenbesnijdenis en mannenbesnijdenis

Als je de woorden mannenbesnijdenis en vrouwenbesnijdenis zo naast elkaar zet dan zou je zeggen dat het qua betekenis en uitvoering even normaal of abnormaal is. In de praktijk is de besnijdenis bij mannen echter de normaalste zaak van de wereld, terwijl besnijdenis bij vrouwen als verminking beschouwd wordt en zelfs strafbaar is in Nederland en België. De penis van de man leent zich veel beter voor een besnijdenis dan de vagina van de vrouw.

De vrouwenbesnijdenis wordt hoofdzakelijk gedaan vanuit religieus oogpunt, de mannenbesnijdenis wordt vanuit religieus oogpunt uitgevoerd maar tevens vanuit een medisch of zelfs cosmetisch perspectief.

De mannenbesnijdenis

Er zijn wereldwijd ruim 600 miljoen mannen besneden, en bij het merendeel van deze mannen is dit gedaan vanwege het geloof. Alhoewel de meeste mensen het idee hebben dat een besnijdenis binnen het jodendom en de islam hoort, is het juist binnen het christendom ook erg gebruikelijk. Jezus was besneden, er wordt tevens in de bijbel expliciet vermeld dat elke man besneden dient te zijn om zo zijn verbond met god te bevestigen.

Vooral in Amerika is het heel gebruikelijk dat binnen het christelijk geloof pasgeboren jongetjes besneden worden. Zeventig procent van de Amerikaanse mannen is besneden. In Afrikaanse landen als Egypte en Ethiopië ligt dit percentage zelf op 95%. Hoe dan ook is het vooral het jodendom en de islam die zich wereldwijd gezien het meest bezighouden met het religieus besnijden van mannen, of beter gezegd, het besnijden van pasgeboren jongetjes. Een besnijdenis op medische grond kan in principe op elke leeftijd plaatsvinden maar zal voornamelijk gebeuren wanneer de man seksueel actief wordt.

De mannenbesnijdenis bestaat dus al duizenden jaren. In de begindagen van de besnijdenis werd alleen het topje van de voorhuid weggehaald. Er ontstond per cultuur al snel meer variatie, zo bestond een besnijdenis in het Midden-Oosten destijds uit het weghalen van voorhuid tot voorbij de eikel. Het idee was dat een besneden penis beter in staat was om een erectie te krijgen wat de vruchtbaarheid zou verbeteren. Daarnaast was men van mening dat een besneden piemel er meer uitzag als die van een god, binnen het jodendom staat een besnijdenis dan ook gelijk aan het sluiten van een convenant tussen man en god.

Vanuit religieus oogpunt is het tegenwoordig niet meer gebruikelijk om enkel het topje van de voorhuid te verwijderen, bij de meeste besnijdenissen gaat de gehele losse voorhuid weg. Enkel het topje wordt nog wel eens verwijderd bij mannen die een te strakke voorhuid hebben waardoor een erectie pijnlijk is.

Wat betreft het toompje (de pees die voorhuid en eikel met elkaar verbindt) is het vaak afhankelijk van de cultuur, religie, persoonlijke voorkeur, en van diegene die de besnijdenis uitvoert of deze wordt verwijderd of niet.

Hoe lastig het ook is om als onbesneden man het bovenstaande te lezen, bedenk wel dat de voorhuid extra vel is welke niet bijdraagt aan het functioneren van je penis. Je bent nog steeds in staat een erectie en een orgasme te krijgen. Bij een mannenbesnijdenis wordt bijvoorbeeld geen stukje van je eikel afgehaald. Dit is exact de reden waarom een mannenbesnijdenis niet als verminking wordt gezien en een vrouwenbesnijdenis wel.

De vrouwenbesnijdenis

De besnijdenis bij de vrouw komt in vele varianten, er bestaat echter geen variant waarbij de vagina niet verminkt wordt, ook niet bij de meest milde variant. Bij de meest wrede variant van de vrouwenbesnijdenis wordt de gehele clitoris weggehaald, worden de kleine en grote schaamlippen verwijderd. Daarna wordt de opening van vagina dichtgenaaid, dat is zo’n kleine opening dat zelfs menstruatiebloed er met moeite uit kan komen.

Los van dat door het wegnemen van de clitoris en schaamlippen er veel belangrijke gevoelige delen zijn weggehaald is door het dichtnaaien van de vagina belangrijke elasticiteit verdwenen. Het is daarom extreem lastig voor besneden vrouw om op latere leeftijd seks te hebben, er gaat soms wel een maand overheen voordat een stel volledige penetratie heeft. De kans is echter heel klein dat een besneden vrouw enig plezier, zoals het hoort, aan het hebben van seks beleeft.

Deze extreme vorm van vrouwenbesnijdenis heet infibulatie, een mildere vorm is het verwijderen van de clitoris en de kleine schaamlippen. De meest milde vorm is enkel het verwijderen van het clitorishoedje, het stukje huid wat over de clitoris heen ligt.

De genezing

De genezing bij een mannenbesnijdenis duurt maar relatief kort, zo zal de besneden penis van een pasgeborene maar enkele dagen tot een week hoeven te genezen, een volwassen penis die besneden wordt zal maximaal zo’n twee maanden genezing nodig hebben. Dit staat in schril contrast met de genezing van een vrouwenbesnijdenis.

Een pasgeboren meisje die een besnijdenis ondergaat zal enkele maanden nodig hebben om volledig te genezen. En dan is genezing nog maar respectievelijk natuurlijk, los van de verminking bij de meest extreme vrouwenbesnijdenis (infibulatie) is de kans erg groot dat de vrouw de rest van haar leven regelmatig infecties aan haar urinewegen houdt wat uiteindelijk ook doorwerkt in het functioneren van haar nieren. Het weghalen van de voorhuid verkleint overigens de kans op urineweginfecties.

Een ander gevolg van de vrouwenbesnijdenis is dat het voor zwangere besneden vrouwen veel lastiger is om te bevallen, de baby moet door een onnatuurlijk nauwe opening, dit kan erg nadelig uitpakken voor het kindje. Met hersenletsel of de dood als mogelijk gevolg. Als een besneden vrouw overigens nog kinderen kan krijgen, een besnijdenis draagt nou niet bepaald bij aan de vruchtbaarheid van een vrouw.

Vrouwenbesnijdenis komt voornamelijk in Afrika, het Midden-Oosten en Azië voor, en dan is het vaak ook nog geeneens religie afhankelijk, maar is het gewoon de cultuur. Vrouwenbesnijdenis komt in deze gebieden dus ook binnen het christelijk geloof voor. Vaak wordt gedacht dat de vrouwenbesnijdenis iets typisch is binnen de moslimwereld, de vrouwenbesnijdenis (en mannenbesnijdenis) wordt geeneens letterlijk in de koran genoemd. Vrouwenbesnijdenis wordt in veel Afrikaanse landen beschouwd als een traditie.