Categorieën
Computers

Verschil Windows en Linux

Als je het over besturingssystemen voor computers hebt dan zal het al snel over Windows of OSX van Apple gaan. Er is echter nog een besturingssysteem die veel gebruikt wordt, maar bij het grote publiek relatief onbekend is, Linux. Linux is een gratis open source besturingssysteem wat in 1991 werd gebouwd door de Fin Linus Torvalds. Vanaf 1994 groeide de populariteit van Linux explosief, en dan vooral bij de bedrijven die zich bezighielden met webservers.

Op een computer van Apple heb je niet heel veel te kiezen als het om een besturingssysteem gaat, een Windows-computers is echter wel geschikt voor Linux. Dan is het de vraag natuurlijk of het de moeite waard is om de oude vertrouwde Windows in te ruilen tegen het meer alternatieve, maar gratis, besturingssysteem Linux.

Kosten

Stap je over op Linux, dan weet je vanaf dat moment dat je geen geld meer gaat uitgeven aan updates en upgrades. Je hebt misschien het idee dat je Windows gratis bij een nieuwe computer krijgt, maar je betaalt er toch echt voor. Bouw je eigen computer en kies voor Linux, en je hebt niet alleen een goede computer maar ook een computer die je erg weinig kost aan onderhoud.

Als je een verbeterde versie van je Windows versie wil moet je dikwijls bijbetalen.

Distributies

Linux is open source, dit betekent dat iedereen de oorspronkelijke code mag aanpassen naar wens, en dit is dan ook massaal gebeurd. Er bestaan honderden varianten op Linux, wat beginnen met Linux best wel lastig maakt. Deze varianten worden distro’s of distributies genoemd, iedere distributie heeft vaak zijn eigen specifieke toepassingen. Zonder je ingelezen te hebben zal de keuze voor de verschillende distributies overweldigend zijn. Ubuntu, Debian en Fedora zijn populaire Linux-distro’s.

Bij Windows bestaat het principe van de distributies niet, de enige variatie die bij dit betaalde besturingssysteem bestaat is dat je kan kiezen tussen een 32bit of 64bit versie, ook bestaat er vaak een Home Edition en Professional Edition. Functioneel gezien bestaat hier niet of nauwelijks verschil tussen.

Een zoektocht naar jouw favoriete Linuxdistributie kan er wellicht één zijn vol met twijfels, de keuze is nou eenmaal enorm. Bij Windows valt er weinig te kiezen, nou ja, je kan er natuurlijk voor kiezen om Windows 7 of Windows 8 te installeren, maar als Windows 10 de nieuwste versie is dan is blijven hangen bij een oudere versie vaak niet de meest slimme keuze.

Installatie

Ook bij de installatie van Linux loop je er tegenaan dat het verloop hiervan distro afhankelijk is. Bij een populaire distro zoals Ubuntu verloopt de installatie uiterst soepel, maar er zijn ook genoeg distro’s waarbij de eenvoud van de installatie geen prioriteit heeft.

Het installeren van Windows is in vergelijking met Linux doodeenvoudig. De installatie zelf is nou niet bepaald snel, maar dat komt vooral omdat de computer veel tijd nodig heeft om alles op de goede plek te zetten. Van jou als gebruiker worden er tijdens een Windows-installatie vaak niet veel handelingen gevraagd.

Software

Er zijn maar weinig software-ontwikkelaars die zich volledig op Linux richten, nee dat is eerder andersom. De meest ontwikkelaars van software zullen zich hoofdzakelijk op de compatibiliteit met Windows en OSX richten, software gereed maken heeft vaak niet de prioriteit of een lage prioriteit. De meeste bekende software-pakketten zijn daarom niet beschikbaar voor Linux, er zijn echter wel heel veel gratis alternatieven.

Gratis alternatieven wil in dit geval ook zeggen dat het er bij lange na niet zo gelikt uitziet als de equivalenten voor Windows. Voor iemand die de overstap naar Linux wil maken maar ook afhankelijk is van het gebruik van diverse software, doet er verstandig aan om van te voren te controleren of de beschikbare Linux software voldoende functioneel is.

Het installatieverloop van software op een Linux computer is in de basis erg technisch, de meest computerprogramma’s voor Linux bevatten een grafisch installatieproces zoals je dit bij Windows ook gewend bent.

Het grote voordeel van software voor Windows is dat deze echt vanaf de grond af aan is opgebouwd rondom het besturingssysteem Windows. Een stuk software die compatibel is met Windows 10 draait ook gewoon soepel op een Windows 10 computer. Compatibiliteitsproblemen zullen vooral optreden als overig componenten van je computer niet krachtig genoeg zijn.

In het geval van Linux software is het maar de vraag of het optimaal compatibel is met jouw Linux-distro.

Support

Linux kent een grote groep fanatieke gebruikers die er alles aan doen om hun Linux-geloof te prediken, dit vertaalt zich onder andere in een enorme berg aan informatie, tips en tricks over Linux. Er bestaan diverse grote forums die helemaal gericht zijn op het gebruik van Linux en daarnaast bestaan er duizenden handleidingen over letterlijk elk Linux onderwerp wat je maar kan bedenken. Het grote nadeel ten opzichte van Windows is dat al deze informatie niet gestructureerd wordt aangeboden door een centraal orgaan, heb je een probleem met Linux dan ben je afhankelijk van hoe beschikbaar de Linux community voor je is.

Windows heeft wel een afdeling die compleet is toegespitst op het support leveren aan haar gebruikers. Los van heel veel informatie over het gebruik van Windows, beschikt Windows ook over telefonische support. Iets wat je natuurlijk ook mag verwachten van een product waar je voor betaalt.

Beveiliging

Niet voor niks is Linux het meest gebruikte besturingssysteem op webservers (servers waar websites op draaien), Linux heeft namelijk de zaken heel goed voor elkaar als het gaat om de beveiliging van het besturingssysteem.

Één van de belangrijkste aspecten van de beveiliging van Linux zit op het gebruikersniveau. Bij Windows word je standaard hoofdgebruiker (administrator) van het gehele systeem, dit betekent wanneer een virus of hacker via jouw beheerders-account de computer binnenkomt, dat deze direct toegang heeft tot alle gegevens en hierdoor in staat is om je computer compleet over te nemen. Als gebruiker van Linux zal je nooit standaard de administrator zijn, dit betekent dat een kwaadwillende nooit zomaar je complete computer kan binnenwandelen.

Sowieso is een belangrijk kenmerk van de grote open source pakketten dat er veel meer mensen zijn die meewerken aan de verbetering van de software. Ditzelfde geldt voor Linux, dagelijks zijn duizenden gebruikers bezig om Linux beter en veiliger te maken. Bij Windows ben je toch meer afhankelijk van de kennis van een select gezelschap programmeurs, dit zorgt ervoor dat fouten en beveiligingslekken minder snel worden gerepareerd.

Omdat er wereldwijd miljoenen computers gebruik maken van Windows als besturingssysteem, is het voor hackers ook nog eens veel interessanter om hun pijlen op Microsoft te richten. Hackers richten zich op het verdienen van geld en het werven van digitale macht, dan is het logischer het besturingssysteem aan te pakken waar de meeste mensen gebruik van maken. Daarnaast zijn Windows gebruikers vaak minder technisch onderlegd dan Linux gebruikers, waardoor ze een meer gewillig doelwit zijn.

Als het om de veiligheid van je computer gaat zit je met het besturingssysteem van Linux veel beter dan met een Windows computer. Linux is ontworpen om veilig te zijn.

Uiterlijk

Het uiterlijk van Windows is natuurlijk oud en vertrouwd, al moet gezegd dat met de overgang naar het tablet-vriendelijke uiterlijk steeds meer gebruikers het nostalgische gevoel met Windows zijn verloren. Hoe dan ook is de user interface van Windows intuïtief opgebouwd en zal deze bruikbaar zijn voor elke gebruiker, op elk niveau. Bij Linux komt weer het distro verhaal om de hoek kijken, de populaire Linux distro’s als Ubuntu en Fedora komen met een prima gebruiksvriendelijke interface, er zijn echter ook distributies die voor de minder technische Windows-gebruikers enorm ingewikkeld zullen aanvoelen.

Bij Linux merk je dat er meer tijd besteed is aan het optimaliseren van de functionaliteiten en dat het uiterlijk niet de hoogste prioriteit heeft. Veel Linux gebruikers zullen zeggen dat het bij Windows net andersom is.

Prestaties

Op het bovenstaande voortbordurend, Windows is nou niet bepaald een lichtgewicht binnen het aanbod besturingssystemen. Een Windows computer die voor verschillende dingen wordt gebruikt heeft als nare eigenschap dat het snel terug lijkt te lopen in de prestaties. De boel is nog enigszins te herstellen en te versnellen door de computer regelmatig opnieuw op te starten, maar menig Windows-computer zal om de paar jaar een verse herinstallatie nodig hebben om goed te blijven functioneren.

Net zoals je een Apple computer altijd aan kan laten staan zonder de resources vollopen, zo kan je dat ook met een Linux computer. Lichtgewicht Linux is in staat om altijd te blijven presteren op het niveau waar het ooit op gestart is.

Linux of Windows?

Linux is een populair besturingssysteem bij de meer technische mensen, mensen die vanuit een filosofie vinden dat ze te allen tijde controle willen houden over hoe ze hun computer willen inrichten en gebruiken. Windows is oud en vertrouwd en het meest geschikt voor mensen die zich niet direct interesseren voor het technische aspect van hun computer. Linux vraagt nogal wat eigen inbreng, Windows brengt veel in. Waar heb jij het beste gevoel bij?