Categorieën
Computers

Verschil WinZip en WinRAR

De internetsnelheden en de computercapaciteit die we nu kennen waren een jaar of twintig geleden bij lange na geen vanzelfsprekendheid, ze bestonden nog geeneens. Om toch eenvoudig grotere bestanden op te slaan, te versturen en te ontvangen werden er computerprogramma’s ontwikkeld waarmee je in staat was om bestanden in te pakken en weer uit te pakken, dit werden datacompressieprogramma’s genoemd. WinRAR en WinZip zijn de meest bekende.

Winzip

WinZip bestaat al sinds 1991 en is tegelijk ook het allereerste programma wat data kon comprimeren. In de loop van tijd werden de functionaliteiten van WinZip uitgebreid. Naast bestanden in en uitpakken kan je WinZip ook gebruiken voor het delen van bestanden, het beheren van bestanden en het omzetten van PDF en Word bestanden.

WinZip is beschikbaar voor de besturingssystemen van Windows en Apple, en verkrijgbaar voor iOS (iPhone) en Android.

Als je WinZip op je computer hebt geïnstalleerd dan ben je in staat om eenvoudig elk mogelijk bestand in te pakken door er met de rechtermuisknop op te klikken. WinZip werkt standaard met het .zip formaat, maar is in staat de meest bekende formaten uit te pakken.

WinRAR

Vier jaar na de lancering van WinZip werd WinRAR op de markt gebracht, een datacompressieprogramma die zich in eerste instantie vooral concentreerde op Rar-bestanden, maar uiteraard ook overweg kan met een hele reeks aan andere bestandsformaten. WinRAR is beschikbaar in 45 verschillende talen voor Windows, Apple, Linux, FreeBSD en Android.

WinRAR bleek erg geschikt voor het inpakken van mediabestanden zoals films, mede hierdoor zijn .rar bestanden erg populair binnen de torrents en Usenet wereld.

Net zoals WinZip is WinRAR eenvoudig te gebruiken vanaf je computer. Je hoeft alleen maar op je rechtermuisknop te klikken.

WinZip vs. WinRAR

De meest opvallende verschillen tussen WinZip en WinRAR zijn:

  • WinRAR is compatibel met de meeste populaire datacompressie bestandsformaten, WinRAR kan deze dus in- en uitpakken. WinZIP kan veel uitpakken, maar het meest niet inpakken. Zo kan WinZIP wel het .rar formaat uitpakken, maar een bestand niet inpakken naar .rar
  • WinRAR kan kapotte ingepakte bestanden alsnog uitpakken, tot zover het kan. WinZip weigert dit.
  • WinZip kan meer tekstbestand formaten converteren naar een ander formaat.
  • WinRAR biedt meer beveiligingsopties voor de ingepakte bestanden.
  • WinRAR is beschikbaar in het Nederlands, WinZip niet.

WinZip en WinRAR zijn niet meer zo onmisbaar als ze ooit waren. Een besturingssysteem als Windows en OSX (van Apple) leveren vaak een eigen datacompressie-programma mee. Wel veel simpeler en beperkter dan WinZip en WinRAR overigens.