Categorieën
Eten & drinken

Verschil witte en bruine eieren

Koop je eieren dan haal je voor een kleine prijs gezond eten in huis. In de supermarkt kun je vaak kiezen voor witte en bruine eieren. Er wordt vaak gedacht dat de ene kleur gezonder is dan de andere kleur. Is er een verschil tussen witte en bruine kippeneieren?

Als je naar voedingswaarde kijkt is er absoluut geen verschil tussen witte en bruine eieren. Bruine eieren zijn echter wel duurder dan witte eiren, dit heeft te maken met de kip die het legt.

Bruine eieren worden gelegd door kippen met rood/bruine veren. Witte eieren worden gelegd door wit gevederde kippen. Omdat bruine kippen groter zijn dan witte kippen hebben ze ook meer voedsel nodig, dit werkt door naar de verkoopprijs.

Kooikip of scharrelkip?

De goedkoopste eieren komen van de kooikip, deze kippen hebben nou niet bepaald een fijn leven. De scharrelkip wordt gelukkig steeds meer de standaard, veel supermarkten kiezen ook voor eieren van de scharrelkip. De keus tussen kooikip en scharrelkip is er vaak niet.

Niet dat een scharrelkip ontzettend veel leefruimte heeft, vaak niet meer dan 1 vierkante meter. Een kip kan zo’n 300 eieren leggen, daarna is zij uitgelegd en gaat ze richting het slachthuis. Een legkip leeft ongeveer 15 maanden.