Categorieën
Eten & drinken

Verschil witte en zwarte peper

Als je aan peper denkt dan denk je waarschijnlijk als eerste aan dat potje met zwarte bolletjes die naast het potje met zout staat op het aanrecht of op tafel. De zwarte peper is inderdaad de meest gebruikte en gebruikelijke, maar er staat niet voor niks zwarte voor zwarte peper, er is namelijk ook witte peper.

De witte peper bolletjes komen van exact dezelfde plant als die van de zwarte peper. Het grote verschil zit hem in hoe ze geplukt en verwerkt worden.

Plukken en verwerking

Witte peper is, net zoals bij de zwarte peper, gemaakt van de bessen van de tropische peperplant. Alleen komt witte peper van bessen die al volledig gerijpt zijn, zwarte peper komt van de onrijpe bessen van de peperplant.

Nadat de rijpe bessen voor de witte peper zijn geplukt worden deze in water gelegd zodat ze kunnen fermenteren. Na fermentatie wordt de buitenste schil verwijderd waardoor de pit overblijft. Met het verwijderen van de schil wordt ook een groot stuk van de smaak weggehaald, dit resulteert in een minder pittige smaak zoals we dat bij de zwarte peper wel gewend zijn.

Dit maakt witte peper erg geliefd bij restaurants voor het opmaken van de borden.

Bij zwarte peper worden dus de onrijpe bessen geplukt van de peperplant, hierna worden deze bessen te drogen gelegd waardoor ze hun zwarte kleur krijgen. In dit proces gaat er weinig smaak (piperine) verloren, dit geeft zwarte peper de scherpe smaak.

Welke is gezonder?

Net zoals zwarte peper is witte peper erg goed voor de gezondheid van het darmstelsel en het op stoom houden van de spijsvertering. In vergelijking met zwarte peper heeft de witte peper minder calorieën, tel daar de mildere smaak bij op en je hebt een meer gezonde vervanging voor zout. Witte peper is een erg goed alternatief voor zout als het gaat om het op smaak brengen van eten.