Categorieën
Gezondheid

Verschil yin en yang

Het leven kan niet bestaan zonder de dynamische interactie tussen twee verschillende energieën die elkaar continu aantrekken en afstoten. Zonder licht zou er geen donker bestaan. Zonder dag zou er geen nacht bestaan. Zonder boven zou er geen beneden zijn.

Ruim 5000 jaar geleden visualiseerden Chinese filosofen de onderlinge onafhankelijkheid van deze tegengestelde krachten in het yin-yang symbool. In de loop van de tijd werd yin-yang veel meer dan een filosofisch gedachtengoed. De Chinese geneeskunde destijds beschouw yin-yang als essentieel onderdeel van het verkrijgen van gezondheid en balans in het leven.

Yin staat voor de energie van de aarde, en yang staat voor de energie van de hemel. Twee tegenovergestelde elementen die zonder elkaar niet zouden bestaan. Yin-yang betekent letterlijk vertaald “donker-licht”. Yin-yang komt voor in alle levende wezens, dus ook in jezelf. Door de dag heen kan je lichaam meerdere keren in enkel een yin en enkel een yang status zijn, dit is afhankelijk van je levensstijl. De keuzes voor bijvoorbeeld het soort eten of soort activiteiten kunnen je gezond positief en negatief beïnvloeden.

Yin (zwart) is ontvankelijke, vrouwelijke kant van yin-yang en kan gekoppeld worden aan donkere koele dingen als de maan, aarde, water, materie en inkrimping. Teveel an yin resulteert in een tekort aan energie, geen behoefte om te drinken, zwakke pols en vasthouden van water.

Je yin opladen kan door:

  • het doen van dutjes overdag en ’s nachts genoeg slaap pakken
  • een heet bad of hete douche nemen
  • je laten masseren
  • accupunctuur

Yang (wit) is de actieve, mannelijke kant van yin-yang en kan gekoppeld worden met het licht, de zon, zuurstof, vuur, activiteit en ontplooiing. Een teveel aan yang resulteert in een droge huid, een te snelle pols, prikkelbaarheid en rusteloosheid.

Je yang opladen kan door:

  • een workout doen (fitness, hardlopen)
  • iets creëren met je handen
  • meedoen in een groepsactiviteit