Categorieën
Natuur

Verschil zee en oceaan

Er wordt vaak vanuit gegaan dat de zee en oceaan hetzelfde zijn. En ook al is het niet verbazend dat hier gemakshalve vanuit wordt gegaan, want zowel een zee en oceaan zijn grote oppervlaktes met water. Toch zijn er fundamentele verschillen.

Een oceaan is een grote open vlakte van zout water. Om een idee te krijgen van de grootte, de oceaan bedekt 71 procent van de totale aardoppervlakte en bevat 97 procent van het totaal aan water op aarde. De oceaan is zo groot dat nog maar een klein percentage verkend is door de mens.

Geografisch gezien is dé oceaan op te delen in 5 ‘afzonderlijke’ oceanen. Afzonderlijke tussen aanhalingstekens, omdat deze 5 oceanen gewoon met elkaar verbonden zijn. Het gaat om de Grote Oceaan, de Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan, de Zuidelijke Oceaan en de Noordelijke IJszee.

Een zee is een grote oppervlakte van zout water welke gedeeltelijk of compleet grenst aan land. Kortom, een zee is het gedeelte van de oceaan waar het water het land raakt. Er zijn natuurlijk wel wat zeeën die deze definitie onderuit halen, zoals bijvoorbeeld de Middellandse Zee of de Kaspische Zee. Met name de laatste is een gek geval, aangezien er helemaal geen connectie is met een oceaan plus dat deze ruim 20 meter onder de zeespiegel ligt. De Kaspische Zee is een echte zee, maar het is eigenlijk gewoon een heel groot zoutmeer.

Oceanen zijn veel groter dan zeeën maar niet per se dieper. De Caribische Zee bijvoorbeeld is op sommige punten meer dan 7 kilometer diep, terwijl de gemiddelde diepte van de oceaan bijna 4 kilometer is. En als je dan kijkt naar het leven onder water dan is er meer diversiteit te vinden in zeeën. Een zee is vaak diervriendelijker omdat een zee vaak veel minder diep is dan de oceaan. Vissers zullen daarom ook niet snel de oceaan gaan om vis te vangen, de kans op een goede vangst op zee is veel groter.