Categorieën
Gezondheid

Verschillende manieren om zelfmoord te plegen

In Nederland plegen jaarlijks ruim 1800 mensen met succes zelfmoord, daarnaast worden er op jaarbasis ruim 90000 zelfmoordpogingen gedaan. Er zijn diverse redenen waarom mensen zelfmoord willen plegen, vaak gehoorde redenen zijn depressie, een laatste schreeuw om aandacht, liefdesverdriet, pesterijen of vanwege een (uitzichtloze) ziekte.

Er zijn verschillende manieren om zelfmoord te plegen, welke methode gebruikt wordt loop vaak synchroon met de mate van vastberadenheid om dood te willen. Mensen die zelfmoord plegen willen overigens niet per se dood, ze willen vooral het leven niet meer leiden wat ze op dat moment leiden. Voor sommigen is de dood dan de enige uitweg.

Een overzicht van veel voorkomende zelfmoordmethoden:

Doodbloeden

Je lichaam heeft bloed nodig om je lichaam van voldoende zuurstof te voorzien zodat het goed blijft functioneren. Veel bloed verliezen betekent dat je hart op den duur te weinig bloed heeft om door je lichaam te pompen, met als resultaat dat organen uitvallen met uiteindelijk een hartstilstand tot gevolg.

Misschien wel de meest bekendste zelfmoordmethode rondom het doodbloeden is het doorsnijden van de polsen. Het is echter ook één van de minst succesvolle methoden, in de praktijk blijkt het lastig om de polsen dermate goed te verwonden dat er voldoende bloedverlies optreedt. Een meer effectieve methode is het doorsnijden van de keel of jezelf in de buik steken, en alhoewel die laatste twee effectiever zijn dan het doorsnijden van de polsen is de grootste drempel bij deze methoden wel dat het voor de mens erg lastig om jezelf met een mes dermate te verwonden dat de dood erop volgt.

Als een zelfmoord door middel van jezelf snijden mislukt is de kans daarna groot dat je blijvend letsel overhoudt aan je verwondingen. Voordat je bijvoorbeeld in je polsen een belangrijke slagader raakt moet allerlei pezen en spieren doorsnijden. De kans is niet heel groot je daarna je armen nog goed kan gebruiken.

Overdosis

Het toedienen van een overdosis is te verdelen in drie manieren.

Een overdosis  door middel van medicatie wat vrij toegankelijk is. Te denken valt aan paracetamol en ibuprofen. Het probleem bij deze methode is dat lastig in te schatten is hoeveel je in moet nemen om er door dood te gaan, verder is het geen snelle manier, het kan soms wel meer dan 7 uur duren voordat je echt komt te overlijden. Mislukt de poging dan is de kans erg groot dat je de rest van je verdere leven hier last van hebt, een overdosis paracetamol of ibuprofen zorgt vooral beschadigingen aan je orgaan en de kans is klein dat je er aan overlijdt.

Een overdosis door middel van medicatie wat enkel op doktersrecept te verkrijgen is. Via de huisarts zijn hele zware pijnstillers te krijgen. Sommige mensen sparen deze pijnstillers op om ze dan in één keer tot zich te nemen. Je vergroot met deze methode de kans op overlijden wel wat ten opzichte van de vorige manier, toch is de slagingskans nog steeds klein. Ook bij deze manier weet je niet hoeveel pillen je nodig hebt. De pillen maken je verder duf of brengen je in een diepe slaap, dus van de poging zelf krijg je niet heel veel mee. De vraag is of je weer wakker wordt.

Een overdosis drugs. Van de overdosis zelfmoordmethode is de overdosis drugs wel de meest controversiële, vooral omdat de overdosis dikwijls wordt toegediend om nog een betere drugservaring te hebben en niet om te komen overlijden. Veel drugsgebruikers willen grenzen verleggen en zien hierdoor de gevaren niet meer. Vijftig procent van de mensen die een overdosis drugs nemen zullen komen te overlijden, het enige voordeel van deze manier is dat je zo van de wereld bent dat je van de hele overdosis, en alle gevolgen van dien, nauwelijks iets bewust meekrijgt.

De kogel

De meest effectieve zelfmoordmethode is een kogel door je hoofd, borst of buik schieten. Het slagingspercentage van deze methode is bijna honderd procent. Daarbij moet wel gezegd dat een hagelgeweer (shotgun) voor de minste overlevenden heeft gezorgd. Een hagelgeweer zorgt voor meer schade van dichtbij dan bijvoorbeeld een pistool.

Hoe effectief het ook is om jezelf van het leven te beroven door middel van een geweer, er kleeft één groot nadeel aan en dat is dat degene die je vindt (waarschijnlijk een bekende of familielid) geconfronteerd wordt met een lichaam wat gruwelijk verminkt is, helemaal als het om een geweerschot door het hoofd gaat.

Iemand die zich met behulp van een geweerschot doodt zal weinig lijden.

Cyaankali

Cyaankali is vooral bekend als het zelfmoordmiddel uit de tweede wereldoorlog, waaronder Adolf Hitler en andere Nazi kopstukken zich mee van het leven beroofden. Het voordeel van cyaankali is dat het snel werkt en dat je maar een theelepel van de cyaankali-poeder nodig hebt. Hier tegenover staat het nadeel dat het niet bepaald een pijnloze dood. Het grootste nadeel is echter dat cyaankali zeer lastig te verkrijgen is, als particulier kan je er eigenlijk niet aan komen.

Voor een trein springen

In Nederland is voor de trein springen de meest gebruikte zelfmoordmethode, vooral omdat de kans dat je het overleeft nihil is. De meest effectieve methode is om voor een trein te springen die op volle snelheid is, zelfs als de machinist je ziet zal hij niet meer op tijd kunnen remmen.

Hoe tevreden diegene ook is dat op deze manier zelfmoord plegen een succesvolle is, er kleven gruwelijke nadelen aan voor een ieder die geconfronteerd wordt met deze zelfmoordmethode. Te beginnen met de machinist die hulpeloos moet toezien hoe jij je voor de trein werpt, maar ook de treinpassagiers zelf kunnen geconfronteerd worden met je ledematen die her en der liggen wanneer de trein tot stilstand is gekomen. Daarna krijgen de hulpverleners de opdracht om alles wat bij jouw lichaam hoort bij elkaar te sprokkelen en de juiste identiteit eraan te koppelen. Verder zullen je nabestaanden geen waardig afscheid van je kunnen nemen omdat je niet meer toonbaar bent. Allemaal hele verdrietige en traumatische gevolgen van deze zelfmoordmethode. Desondanks wordt deze methode in Nederland relatief vaak toegepast.

Van een hoogte springen

Van een grote hoogte naar beneden springen is bijna net zo effectief als voor de trein springen, mits goed uitgevoerd. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar deze methode, en er zijn nogal wat voorwaarden om deze methode succesvol uit te voeren. Zo moet je vanaf minimaal 45 meter afspringen als je er bijna zeker van wil zijn dat een sprong op de grond fataal is, voor een sprong op het water moet je dat vanaf minimaal 75 meter doen.

De manier van springen is ook belangrijk, als je richting de grond springt zou je dit bij voorkeur met je hoofd naar beneden moeten doen, helemaal als je van een relatief lage hoogte afspringt. Bij een sprong in het water is de kans om te overleven het grootst wanneer je met je voeten recht (als een plank) naar beneden springt. Op deze manier zou je hooguit wat blessures aan je wervelkolom kunnen oplopen.

In het vlakke Nederland is deze methode niet heel populair, sowieso is het lastige bij ergens van afspringen de sprong zelf. Het overlevingsinstinct van de mens zal in werking treden wanneer je bovenop een gebouw staat, de twijfel kan toeslaan en de gedachte dat er tijdens de val naar beneden geen weg meer terug is heeft al menigeen doen besluiten de sprong niet te wagen.

Deze methode overleven zorgt vaak voor ernstig lichamelijk letsel wat niet meer zal genezen. Een succesvolle poging heeft als gevolg dat diegene die je vindt geconfronteerd wordt met een lichaam wat niet bepaald meer intact is, en dus ook niet meer toonbaar is bij een begrafenis.

Ophanging

Door middel van een strop je leven beëindigen bestaat uit twee onderliggende methodes. De eenvoudige methode is een strop (stevig stuk touw) om je nek binden en het uiteinde van het touw ergens aan vast binden wat op enige hoogte is. Het hoeft niet heel hoog te zijn, het gaat erom dat je in de gelegenheid bent er met je lichaam in te hangen. Bij voorkeur doe je dat op een hoogte waarbij je met de voeten niet meer bij de grond komt, maar zittend hangen kan bijvoorbeeld ook.

Door de druk die de strop, met behulp van je lichaamsgewicht, op je keel zet wordt de zuurstof en bloedtoevoer naar je lichaam en hersenen afgesneden. In principe raak je snel buiten bewustzijn, maar de weg er naartoe is zeer vervelend. Eenmaal buiten bewustzijn merk je van het vervolg niets.

De meer gecompliceerde methode is ophanging waarbij je van grotere hoogte met de strop naar beneden valt. Deze methode, die bij executies wordt gebruikt, is snel en pijnloos. Doordat je met een strop om je nek zo’n 2 meter naar beneden valt zal je nek direct breken en in een coma raken. De uiteindelijke dood zal even op zich laten wachten, maar door je comateuze toestand zal je hier niks van merken.

Zelfmoord door middel van ophangen is uiterst effectief mits de omstandigheden ideaal zijn. Het touw moet dus stevig genoeg zijn, je moet niet in staat zijn om jezelf makkelijk te bevrijden (overlevingsinstinct) en daarnaast moet het op een plek doen waar niet snel mensen komen. Je bent dan wel snel buiten bewustzijn, uiteindelijk zullen er nog enkele minuten overheen gaan totdat je echt komt te overlijden. Er is dus nog enige mogelijkheid dat je voor die tijd gevonden wordt.

Diegene die je vindt zal geconfronteerd worden het onplezierige gezicht van een levenloos lichaam wat in een strop hangt, toch komt het lichaam niet heel gehavend uit de strijd. Het gezicht kan wat opgezwollen zijn maar zal over het algemeen heel bleek zijn. Verder zullen er striemen in de nek te zien zijn.

Verdrinking

Jezelf bewust verdrinken is een erg ongebruikelijke manier om jezelf van het leven te beroven, vooral omdat het van nature erg lastig is om jezelf onder water te houden wanneer je geen adem meer hebt. Je zou dit probleem kunnen opvangen door met een touw iets zwaars om je nek te binden. Een andere mogelijkheid is om met je auto het water in te rijden, bij voorkeur met een hoge snelheid. Als je met een auto te water raakt is de overlevingskans het grootst wanneer je zo snel mogelijk handelt.

Let op, dit artikel beschrijft in grote lijnen welke zelfmoordmethodes er bestaan en kan totaal niet beschouwd worden als handleiding. Daar zijn andere sites voor. Denk je eraan om zelfmoord te plegen? Praat er in ieder geval met iemand over, dit kan anoniem door te bellen met 113.