Categorieën
Lichaam

Verschil ademen door je neus en door je mond

Ademen, het gaat vanzelf. Als je er op gaat letten zal je als het goed is merken dat je in rust voornamelijk door je neus ademt en dat bij je bij inspanning geneigd bent om meer door je mond te ademen. Adem je eigenlijk altijd door je mond dan kan dit duiden op en leiden tot problemen. Continu ademen door je neus heeft vele voordelen terwijl continu ademen door je mond vele nadelen heeft.

Door je mond ademen

Alhoewel je misschien het idee hebt dat je mond een prima instrument is om mee te ademen, toch is het dat niet niet. Je neus is je enige orgaan die adem in de juiste proporties in het lichaam kan krijgen, je mond is daar simpelweg te groot voor. Als je door je mond ademt krijg je teveel lucht binnen, en dat is eigenlijk alleen handig als je ook echt meer zuurstof nodig hebt, tijdens bijvoorbeeld het sporten. Continu door je mond ademen zorgt er daarnaast ook voor dat de kans groter wordt dat je gaat hyperventileren, dat de bloedcirculatie afneemt, dat je kooldioxide voorraad afneemt en dat je luchtwegen vernauwen.

En dan zijn we er nog niet, want continu teveel zuurstof binnenkrijgen zorgt er tevens voor dat je bloeddruk en hartslag verhoogd wordt plus dat het astma, allergieën en slaapapneu in de hand werkt of heviger maakt.

Door een afwijking in de neus of te kleine neusgaten kan het voor sommige mensen lastig zijn om door de neus te ademen, door de mond ademen is dan de makkelijkste weg. Toch is het in dit geval raadzaam om naar je huisarts te gaan om te kijken of dit probleem op te lossen is. Hiermee kan je niet alleen de risico’s die als gevolg van het continu door je mond ademen beperken, je pakt ook nog eens alle gezondheidsvoordelen van het door je neus ademen mee. De lijst met deze voordelen is lang.

Door je neus ademen

De belangrijkste voordelen van door je neus ademen op een rij.

  • Des te meer zuurstof de longen op kunnen nemen, en meer zuurstof zorgt voor meer energie. Op het moment dat je uitademt zullen je longen het meeste zuurstof uit de ingeademde lucht halen, uitademen door je neus gaat langzamer dan uitademen door je mond, hierdoor hebben de longen genoeg tijd om voldoende zuurstof op te nemen. Dit ook exact de reden waarom ademen door je mond hyperventilatie in de hand werkt.
  • In je neus liggen allerlei zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het in balans houden van je ademhaling, als je door je mond ademt worden deze zenuwen nauwelijks aan het werk gezet waardoor continu door je mond ademen onnatuurlijk aanvoelt. Je neus is er voor gemaakt om de ademhaling goed te regelen.
  • Snurken wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een combinatie van ademen door je mond of een combinatie van ademen door je mond en neus. Het snurkgeluid komt niet voor uit je neus, maar juist vanuit je keel doordat je ademt via je mond. Dit betekent overigens niet dat je niet kan snurken als je door je neus ademt, maar het gesnurk heeft dan vaak andere oorzaken.
  • Door je neus ademen zorgt voor een goede nachtrust. Je neus is afgestemd op het goed kunnen ademhalen, tijdens je slaap door je neus ademen vraagt geen extra energie van je lichaam. Door de mond ademen doet dit wel.
  • En dan nog een cosmetisch aspect, door je neus ademen komt het meest natuurlijk over voor je omgeving. Je ontkomt er niet aan dat wanneer je door je mond ademt dat je je mond ook open moet hebben. Niet bepaald een pientere look.