Categorieën
Financiën

Verschil boekhouder en accountant

Wie een bedrijf runt wordt automatisch geconfronteerd met een op het oog financieel doolhof, afhankelijk van de grootte van de administratie is een dergelijk financieel doolhof soms zelf wel te doorgronden, maar als je bedrijf groeit en de administratie ingewikkelder wordt en met de dag meer vragen oproept is het tijd om een financieel adviseur in te schakelen, oftewel, een accountant of een boekhouder.

De belastingdienst in Nederland wil heel graag van jou als ondernemer weten hoeveel je omzet, dit geef je periodiek door. Wat heb je als bedrijf uitgegeven en wat is er binnen gekomen, dit verantwoord je aan de hand van facturen. Als alles is doorgegeven en ingevoerd blijft er onderaan de streep een bedrag over, omzetbelasting. Dit kan een bedrag zijn die je moet afdragen aan de belastingdienst of juist moet ontvangen.

Deze administratie, ook wel de boekhouding genoemd, kan je zelf doen of door een boekhouder laten doen. Grote bedrijven hebben vaak een eigen boekhouder in dienst, maar als je een klein bedrijf hebt ga je in zee met een boekhouder of administratiekantoor. Een boekhouder doet niet alleen je belastingaangifte maar staat je ook met raad en daad bij als het gaat om het behalen van belastingvoordeel. Voor bijvoorbeeld een beginnende ondernemer zijn er diverse startersregelingen, dit is iets wat je zelf kan uitzoeken, maar een goede boekhouder heeft deze kennis altijd paraat.

Valkuil bij het zoeken naar een boekhouder is dat iedereen zich in principe een boekhouder mag noemen, dat betekent dat er ook matige tot slechte boekhouders tussenzitten, zo’n boekhouder is natuurlijk nooit goed voor je bedrijf. Een eerste stap bij het vinden van een goede boekhouder is het informeren bij collega bedrijven, een boekhouder die kennis heeft van jouw vakgebied heeft natuurlijk altijd de voorkeur. Ook goed om te weten is dat vooral de wat grotere administratiekantoren vaak gediplomeerde accountants aan het werk hebben.

Grote bedrijven, met een miljoenenomzet en een groot personeelsbestand laten de boekhouding vaak over aan een accountantskantoor, wat in de meeste gevallen zelfs wettelijk verplicht is. Dit betekent in de praktijk dat de boekhouder van het bedrijf de boekhouding bij de accountant aanlevert, en de voornaamste taak van de accountant is om deze boekhouding te controleren op juistheid. Om accountant te worden dien je een speciale HBO of Universitaire opleiding te volgen, niet iedereen mag zich dan ook zomaar accountant noemen. Als een bedrijf in de weer is voor een lening bij een bank kan de bank om een accountantsverklaring vragen, in dit document staat uitgebreid de financiële status van een bedrijf. Dit wettelijke erkende document kan alleen maar opgesteld worden door een accountant, een boekhouder is daarvoor niet bevoegd. Een accountant mag en kan vaak alles wat een boekhouder ook kan, maar een boekhouder mag niet alle taken van een accountant uitvoeren.

Een accountant is fors duurder dan een boekhouder en voor veel bedrijven niet noodzakelijk, daarnaast beschikken de moderne administratiekantoren tegenwoordig over gediplomeerde accountants. Omdat accountants vaak een controlerende rol uitvoeren zijn ze vakinhoudelijk niet altijd even goed op de hoogte, een boekhouder staat veel meer in het bedrijf  en kan daarom vaak efficiënter te werk gaan, dit kan natuurlijk ook tegen je werken. Als beginnend ondernemer direct met een accountant van start gaan is in de meeste gevallen overbodig. Een goede boekhouder zal je ook vertellen dat je beter contact op kan nemen met een accountant.