Categorieën
Maatschappij

Verschil chantage en afpersing

Chantage en afpersing, twee termen die vaak als synoniemen worden gebruikt. En ze liggen qua betekenis ook wel dicht bij elkaar, toch bestaat er een belangrijk verschil, zelfs de Nederlandse straf wetgeving maakt onderscheid tussen chantage en afpersing.

Als je gechanteerd wordt dan zal iemand dreigen om informatie van jou openbaar te maken als je hem of haar er niks voor teruggeeft, dit kan geld zijn maar de chanteur zou ook kunnen vragen om ergens een oogje bij dicht te knijpen (een leerling die bij een docent een hoger cijfer verlangt).

Het probleem bij chantage is dat het slachtoffer dikwijls geconfronteerd wordt met gevoelige informatie die eigenlijk geheim moet blijven. In de praktijk kan het betekenen wanneer het slachtoffer niet toegeeft aan de chantage dat er mogelijk meer schade ontstaat dan wanneer hij er wel aan toegeeft.

Afpersing heeft hetzelfde doel als bij chantage, echter wordt hierbij niet gevoelige informatie ingezet om dit doel te bereiken maar geweld of het dreigen met geweld. Je moet als slachtoffer van afpersing stevig in je schoenen staan om niet te zwichten voor het mogelijke geweld van de afperser.

Het lastige bij chantage en afpersing is dat het moeilijk te bewijzen is. Als je de politie geen aanknopingspunten kan geven dan is het twijfelachtig of zij je direct kunnen helpen. Probeer dus zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen voordat je aangifte doet bij de politie als je slachtoffer van chantage of afpersing bent.

Iemand die chanteert of afperst probeert hoe dan ook op een onrechtmatige manier voordeel uit de situatie te halen. Dit is strafbaar.