Categorieën
Techniek

Verschil CPU en GPU

De CPU en GPU zijn twee essentiële onderdelen van een computer, als deze niet goed op elkaar afgestemd zijn dan heeft dat direct gevolgen voor de prestaties, in de negatieve zin van het woord. In het optimale geval moeten een CPU en GPU elkaar versterken. Je zou kunnen zeggen dat de CPU de hersenen van een computer zijn, en de GPU de ziel.

Om een computerprogramma te laten doen wat het moet doen is er een tussenschakel nodig om de instructies van het computerprogramma uit te voeren binnen de computer. Een CPU (Central Processing Unit) is zo’n tussenschakel, de CPU is continu bezig met het uitvoeren van berekeningen en doorgeven van instructies. De CPU, die ook wel de processor wordt genoemd, is een klein rekenwonder waar een computer niet zonder kan.

De kracht van de CPU is bepalend voor hoeveel een computer kan, een zwakke CPU zal een beperkt aantal instructies van computerprogramma’s aan kunnen, wat doorwerkt in de snelheid van de computer. Een krachtige CPU, logischerwijs, kan juist veel verzoeken van computerprogramma’s aan en deze snel verwerken.

Naast het uitvoeren van computerprogramma’s, houdt een CPU zich ook bezig met het uitvoeren van scripts, ondersteunt bij het verplaatsen van blokken data, ondersteunt bij het lezen en schrijven van USB sticks en DVD’s.

De GPU (Graphics Processing Unit) is een processor die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van grafisch taken en is vaak onderdeel van een videokaart. De hoofdtaak van een GPU is het ondersteunen en verbeteren van de CPU bij het opbouwen van al het grafische wat op het beeldscherm getoond moet worden. Eerst was de CPU hier alleen verantwoordelijk voor, maar doordat de techniek op grafisch gebied met sprongen vooruit ging, was er meer behoefte aan een processor die dit effectiever kon regelen. Het bedrijf Nvidia was het eerste bedrijf die hiervoor een speciale chip op de markt bracht, de eerste GPU dus.

Je hebt vooral baat bij een GPU als je met grafische programma’s als Photoshop, AutoCAD of 3D-software werkt. Ook als je veel games speelt is een computer met een goede GPU echt geen overbodige luxe. Een GPU zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat je computer een hogere resolutie kan genereren, een resolutie die een CPU alleen niet kan realiseren.