1. Home
 2. Technologie
 3. CPU en GPU: wat is het verschil?

CPU en GPU: wat is het verschil?

In het huidige digitale tijdperk is rekenkracht cruciaal voor het uitvoeren van complexe taken en runnen van software en applicaties. Twee van de belangrijkste componenten in elk computersysteem zijn de CPU en de GPU. Hoewel beide een cruciale rol spelen in de prestaties van een computer, hebben ze duidelijke verschillende functies.

Wat is een CPU?

Een CPU, of Central Processing Unit, is het brein van je computer. Het is het deel van je computer dat al het denkwerk doet en beslissingen neemt. Net zoals je hersenen je lichaam vertellen om te bewegen en dingen te doen, vertelt de CPU de rest van de computer wat te doen.

De CPU is een kleine chip die in de computer of laptop zit. Het is verbonden met het moederbord, de hoofdprintplaat van een computer. De CPU is verantwoordelijk voor het uitvoeren van instructies die de computer ontvangt, of het nu van een programma is of een opdracht die de gebruiker zelf geeft.

Zie de CPU als een werkgever en de andere delen van de computer als werknemers. De werkgever (CPU) vertelt de werknemers (andere delen van de computer) wat ze moeten doen en hoe ze het moeten doen. Daarna doen de werknemers de opdracht en brengen verslag uit aan de werkgever.

De CPU communiceert ook met andere delen van de computer, zoals het geheugen, de opslag en andere componenten, om er zo voor te zorgen dat alles soepel verloopt.

Er zijn verschillende soorten CPU’s met verschillende snelheden en mogelijkheden, maar de basisfunctie is hetzelfde. Hoe sneller de CPU, hoe beter een computer zal zijn in het uitvoeren van meerdere taken tegelijk en het afhandelen van complexe programma’s.

CPU, brein van een computer
Een CPU, het brein van een computer

Overzicht belangrijke taken van de CPU

Er zijn veel taken waarvoor een verantwoordelijk is, de belangrijkste zijn:

 • Uitvoeren van besturingssysteem en software: de CPU is verantwoordelijk voor het uitvoeren van instructies van het besturingssysteem en computerprogramma’s. Dit zijn bijvoorbeeld taken zoals het openen en sluiten van programma’s, het beheren van bestanden en mappen en het controleren van systeeminstellingen.
 • Berekeningen uitvoeren: De CPU is verantwoordelijk voor het uitvoeren van wiskundige berekeningen. Dit omvat taken zoals het uitvoeren van berekeningen voor financiële of wetenschappelijke toepassingen, en voor het uitvoeren van bepaalde programma’s die complexe berekeningen met zich meebrengen.
 • Geheugenbeheer: de CPU beheert het geheugen van de computer en beslist welke informatie in het geheugen moet worden opgeslagen en wanneer deze naar de opslag moet worden verplaatst.
 • Afhandelen van invoer- en uitvoerbewerkingen: de CPU regelt de gegevensstroom van en naar de computer, inclusief taken zoals lezen en schrijven naar opslagapparaten, netwerkverbindingen beheren en invoer verwerken van apparaten zoals toetsenbord, muis en touchscreens.
 • Multitasking: de CPU stelt de computer in staat om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren en er snel en efficiënt tussen te schakelen.
 • Beveiliging: de CPU speelt ook een rol bij de beveiliging door instructies uit te voeren met betrekking tot codering en decodering en door de toegang tot gevoelige gegevens en bronnen te beheren.
 • Energiebeheer: de CPU speelt ook een rol bij het beheer van het stroomverbruik van de computer en kan de computer in de slaap- of slaapstand zetten wanneer deze niet in gebruik is en hem weer activeren wanneer dat nodig is.

Wat is een GPU?

Een GPU, of Graphics Processing Unit, is een speciaal soort computerchip die je computer helpt bij het maken en weergeven van afbeeldingen op het scherm. Het is eigenlijk een hulpje van de CPU die zorgt voor de meest veeleisende en complexe visuele taken.

Je hebt waarschijnlijk afbeeldingen of video’s gezien die er heel cool en gedetailleerd uitzien, zoals een videogame of een 3D-animatie. Dit soort afbeeldingen vereist veel rekenkracht en daar komt de GPU om de hoek kijken. Het helpt de computer om deze afbeeldingen snel en soepel te creëren en weer te geven.

Zie de GPU als een artiest en de andere delen van de computer als penselen. De kunstenaar (GPU) gebruikt de penselen (andere delen van de computer) om prachtige beelden te creëren. De GPU kan ook meerdere taken tegelijk aan, waardoor je computer meerdere programma’s tegelijk kan uitvoeren die gebruikmaken van grafische afbeeldingen.

In tegenstelling tot de CPU heeft een GPU veel meer componenten nodig voor het verwerken van grafische gegevens. Het heeft ook vaak meer geheugen, dit wordt VRAM genoemd, dat specifiek is ontworpen voor het verwerken van grote hoeveelheden visuele gegevens.

Overzicht belangrijke taken van GPU

Er zijn veel taken waarvoor een GPU verantwoordelijk is, enkele van de belangrijkste zijn:

 • Afbeeldingen en video’s weergeven: de GPU is verantwoordelijk voor het maken en weergeven van afbeeldingen en video’s op het scherm. Dit omvat taken zoals het renderen van 3D-graphics voor videogames, het weergeven van HD video’s en het maken van animaties.
 • Omgaan met complexe visuele effecten: de GPU kan omgaan met complexe visuele effecten zoals belichting, schaduw en reflecties. Hierdoor kunnen meer realistische en gedetailleerde afbeeldingen worden gemaakt in videogames en andere grafisch-intensieve toepassingen.
 • Machine learning versnellen: GPU’s kunnen machine learning-taken versnellen, zoals deep learning en neurale netwerkberekeningen, waarmee beeld- en spraakherkenning, natuurlijke taalverwerking en andere taken kunnen worden uitgevoerd.
 • Parallelle verwerking: GPU’s zijn ontworpen om veel berekeningen tegelijkertijd uit te voeren, dit wordt parallelle verwerking genoemd, waardoor ze zeer geschikt zijn voor het gelijktijdig verwerken van grote hoeveelheden gegevens.
 • Cryptografie en codering: de GPU kan worden gebruikt om codering en decodering te versnellen, wat handig is voor het onderhouden van beveiligde communicatie en transacties.
 • Wetenschappelijk computergebruik: de GPU kan worden gebruikt om simulaties en modellering op verschillende gebieden, zoals natuurkunde, scheikunde en biologie, te versnellen.
 • Taken van de CPU ontlasten: GPU’s kunnen sommige taken van de CPU ontlasten, waardoor de CPU zich kan concentreren op andere belangrijke taken en de algehele prestaties van het systeem verbeteren.

Kunnen de CPU en GPU zonder elkaar?

Een CPU en een GPU zijn beide belangrijke componenten van een computer, maar ze kunnen tot op zekere hoogte onafhankelijk van elkaar functioneren.

Een CPU is het brein van de computer. Het is verantwoordelijk voor het uitvoeren van instructies en het besturen van de andere delen van de computer. Het kan taken uitvoeren zoals het uitvoeren van programma’s, het uitvoeren van berekeningen en het beheren van invoer-/uitvoerbewerkingen. Een CPU kan op zichzelf functioneren om deze taken uit te voeren, maar is mogelijk niet in staat om bepaalde taken zo efficiënt uit te voeren als wanneer een GPU aanwezig is.

Een GPU is gespecialiseerd in het afhandelen van complexe visuele taken zoals het renderen van afbeeldingen, video’s en animaties. Het kan onafhankelijk van een CPU functioneren, maar het kan geen afbeeldingen weergeven of andere taken uitvoeren die afhankelijk zijn van de instructies van de CPU.

Samenvattend kan een computer functioneren zonder een GPU, maar is hij mogelijk niet in staat om complexe visuele taken zo efficiënt uit te voeren. Een computer kan ook functioneren zonder een CPU, maar hij zal geen instructies kunnen uitvoeren of andere taken kunnen uitvoeren die afhankelijk zijn van de verwerkingskracht van de CPU.

Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant