1. Home
  2. Sport en vrije tijd
  3. Hiking en trekking: wat is het verschil?

Hiking en trekking: wat is het verschil?

Heb je wel eens een boswandeling gemaakt of een bergwandeling gemaakt? Deze activiteiten worden hiking en trekking genoemd en zijn een geweldige manier om het buitenleven te verkennen en aan lichaamsbeweging te doen. Maar wist je dat er een verschil is tussen hiking en trekking?

Hiking is een kortere en minder inspannende activiteit waarbij je meestal over paden en paden loopt. Het kan een geweldige manier zijn om een middag door te brengen en wat frisse lucht te krijgen. In het Nederlands noemen we dit ook wel gewoon wandelen.

Trekking daarentegen is een langere en meer uitdagende reis die vaak gepaard gaat met backpacken en kamperen. Trekking kan dagen of zelfs weken duren en het vereist veel voorbereiding en uithoudingsvermogen.

Het belangrijkste verschil tussen hiking en trekking is dus de lengte en moeilijkheidsgraad van de reis.

Voor wie is hiking geschikt?

Hiking is een leuke en opwindende buitenactiviteit waarbij je over begaanbare paden loopt, meestal in natuurgebieden zoals bossen of parken. Het kan een geweldige manier zijn om aan lichaamsbeweging te doen, van de frisse lucht te genieten en de schoonheid van de natuur te ontdekken.

Een van de beste dingen van hiking is dat het geschikt is voor mensen van alle leeftijden en niveaus. Of je nu een beginner of een ervaren wandelaar bent, er zijn altijd routes die bij jouw passen. Sommige wandelingen zijn kort en gemakkelijk, terwijl andere langer en uitdagender zijn. De intensiteit bepaal je zelf.

Voordat je gaat hiken is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt, zoals een paar goede wandelschoenen, comfortabele kleding en een rugzak met water, snacks en een EHBO-doos. Afhankelijk van hoe lang je wandeling is is het wel belangrijk om iemand anders te laten weten dat je aan de wandel bent.

Belangrijk tijdens het hiken in de natuur is dat je de natuur respecteert, dus als er een bord staat dat je niet van het pad af mag, doe dat dan ook niet. En laat natuurlijk geen afval achter.

Hiken of wandelen is uitermate geschikt om met vrienden of familie te doen. Het is eenvoudig om de moeilijkheidsgraad van een wandelroute aan te passen.

trekking op een berg
Trekking is wel even wat anders dan een wandeling door het bos

Voor wie is trekking geschikt?

Trekking is een trektocht per voet die vaak door de natuur en afgelegen gebieden gaat. Het is een meer inspannende en veeleisende activiteit dan hiking, en het gaat meestal om backpacken in combinatie met kamperen. Trekking kan dagen, weken of zelfs langer duren en vereist een goede conditie.

Een van de geweldige dingen van trekking is dat je hiermee enkele van de mooiste en meest afgelegen plekken ter wereld kunt verkennen. Van de bergen van Nepal tot de regenwouden van Zuid-Amerika, er zijn eindeloos veel bestemmingen om te ontdekken. Trekking geeft je de kans om dingen te zien en te ervaren die je misschien nergens anders ziet.

Voordat je met trekking begint, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Je moet alle benodigde spullen meenemen, zoals een paar goede wandelschoenen, een rugzak en een tent. Als je op trektocht gaat, moet je zelfvoorzienend zijn en voor jezelf kunnen zorgen in de wildernis. Dit betekent voldoende eten en drinken meenemen en voorbereid zijn op eventuele noodsituaties.

Populaire trekking spots in Europa

  1. De Camino de Santiago in Spanje: Dit is een netwerk van pelgrimsroutes die leiden naar de kathedraal van Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje. De meest populaire route is de Camino Frances, die begint in de Franse stad Saint-Jean-Pied-de-Port en door de Pyreneeën naar Spanje gaat.
  2. De West Highland Way in Schotland: Dit is een lange route die door de Schotse Hooglanden loopt van Glasgow naar Fort William. Het pad is ongeveer 155 kilometer lang en loopt door enkele van de mooiste landschappen van Schotland, waaronder glens, meren en bergketens.
  3. De Tour du Mont Blanc in de Franse, Italiaanse en Zwitserse Alpen: Dit is een meerdaagse trektocht die om het Mont Blanc-massief, de hoogste berg in de Alpen, gaat. Het pad loopt door Frankrijk, Italië en Zwitserland en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen.
  4. De Kungsleden in Zweden: Dit is een langeafstandspad dat door de Zweedse bergen loopt van Abisko in het noorden tot Hemavan in het zuiden. Het pad is ongeveer 400 kilometer lang en loopt door enkele van de mooiste landschappen van Zweden, waaronder bossen, meren en bergen.
  5. De Alpe Adria Trail in Oostenrijk, Italië en Slovenië: Dit is een lange route die door de Oostenrijkse, Italiaanse en Sloveense Alpen loopt van Salzburg tot Grado. Het pad is ongeveer 1210 kilometer lang en loopt door enkele van de mooiste landschappen in de regio.
Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant