1. Home
  2. Technologie
  3. Modem en router: wat is het verschil?

Modem en router: wat is het verschil?

Zowel routers als modems zijn belangrijke hardware die vaak worden aangetroffen in zowel thuis- als bedrijfsnetwerken. Ondanks dat ze vergelijkbare doelen hebben, werken ze anders en voeren ze verschillende taken uit. Een modem is een stuk hardware dat gegevens omzet in een signaal dat via bedrade of draadloze verbindingen kan worden verzonden om een computer of netwerk met internet te verbinden.

Aan de andere kant is een router een netwerkapparaat dat verschillende hardwarecomponenten samenvoegt om een lokaal netwerk (LAN) te vormen en inkomende en uitgaande datapakketten tussen deze hardware componenten en internet stuurt. De verschillen tussen een modem en een router worden in dit artikel besproken, samen met de redenen waarom beide essentieel zijn voor een betrouwbaar en effectief netwerk.

Wat is een modem?

Een modem is nodig om een netwerk of computer met internet te verbinden. Modem is een combinatie van de woorden moduleren en demoduleren. De belangrijkste taak van het modem is het omzetten van gegevens in een signaal dat via een bekabelde of draadloze verbinding kan worden verzonden.

Er zijn veel verschillende soorten modems, zoals inbel-, breedband- en kabelmodems. Inbel-modems maken verbinding met internet via een telefoonlijn, terwijl breedband-modems een supersnelle internetverbinding bieden via kabel of DSL-technologie (Digital Subscriber Line). DSL-modems verzenden gegevens via een telefoonlijn, kabelmodems maken verbinding met kabeltelevisie-netwerken met behulp van een coaxkabel.

Modems kunnen naast het geven van toegang tot internet ook verschillende soorten netwerken met elkaar verbinden. Een modem kan bijvoorbeeld een LAN (local area network) koppelen aan een WAN (wide area network), zoals het internet. Als gevolg hiervan kunnen meerdere LAN-verbonden apparaten een enkele internetverbinding delen.

De meest gebruikelijke methoden voor het aansluiten van modems op computers en netwerken zijn via Ethernet-kabels en USB-poorten. Sommige modems hebben ook Wi-Fi ingebouwd, waardoor ze kunnen functioneren als een draadloos toegangspunt en Wi-Fi-apparaten (zoals telefoons en tablets) internettoegang kunnen geven.

Ondanks het feit dat de moderne technologie in de loop van de tijd aanzienlijk is verbeterd, is het fundamentele idee om gegevens om te zetten in een signaal dat via een netwerk kan worden verzonden, niet veranderd. Het zou onmogelijk zijn om verbinding te maken met internet zonder een modem.

Wat is een router?

Een router verbindt verschillende apparaten tot een lokaal netwerk (LAN) en verspreidt inkomende en uitgaande datapakketten tussen deze apparaten en het internet. Sommige routers hebben ook ingebouwde Wi-Fi-functies, waardoor ze draadloze LAN-toegang kunnen bieden.

De netwerklaag (laag 3) van het OSI-model (Open Systems Interconnection), waarop routers werken, is verantwoordelijk voor de distributie van datapakketten tussen netwerken. Wanneer een LAN-apparaat informatie naar het internet verzendt, ontvangt de router deze en gebruikt de routeringstabel om de beste route voor de informatie te bepalen. Via de juiste netwerkverbinding stuurt de router de gegevens vervolgens door naar de uiteindelijke locatie.

De modem die voor de internetverbinding zorgt, is meestal verbonden met routers. Als gevolg hiervan hebben meerdere LAN-verbonden apparaten tegelijkertijd toegang tot internet via een enkele internetverbinding.

De NAT-functie (Network Address Translation) van routers, waardoor meerdere apparaten op een LAN een enkel openbaar IP-adres kunnen delen, is een van de andere cruciale netwerkfuncties die ze kunnen bieden naast het routeren van gegevens. Om een netwerk te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf, kunnen routers ook beveiligingsfuncties bieden, zoals firewalls en ondersteuning voor VPN’s.

Met andere woorden, een router is een cruciaal onderdeel van elk thuis- of kantoornetwerk, omdat het meerdere apparaten in staat stelt een internetverbinding te delen en een veilige en effectieve manier biedt om gegevens tussen deze apparaten en internet te verzenden

Samengevat

  • Een router verbindt meerdere apparaten met een netwerk en stelt ze in staat met elkaar te communiceren, terwijl een modem verbinding maakt met het internet.
  • Routers hebben meestal meerdere Ethernet-poorten om meerdere apparaten aan te sluiten, modems hebben meestal maar één Ethernet-poort om verbinding te maken met een enkel apparaat.
  • Routers gebruiken gespecialiseerde software en hardware om datapakketten tussen apparaten op een netwerk te verspreiden, modems worden gebruikt om digitale signalen van een computer om te zetten in analoge signalen die via een telefoonlijn of kabel kunnen worden verzonden.
  • Een modem is meestal eigendom van de internetprovider, terwijl een router vaak wordt aangeschaft en beheerd door de gebruiker.
  • Routers hebben een complexere configuratie nodig om een netwerk op te zetten, modems zijn doorgaans eenvoudiger in te stellen en te gebruiken.
Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant