1. Home
  2. Gezondheid
  3. Quarantaine en isolatie: wat is het verschil?

Quarantaine en isolatie: wat is het verschil?

Quarantaine en isolatie zijn twee termen die inmiddels onlosmakelijk zijn verbonden met de corona epidemie die de wereld enkele jaren in haar greep hield. Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen quarantaine en isolatie. Quarantaine verwijst naar de scheiding van mensen die zijn blootgesteld aan een besmettelijke ziekte, maar nog geen symptomen hebben. Isolatie daarentegen is de scheiding van mensen die al ziek zijn met een besmettelijke ziekte en besmettelijk zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen quarantaine en isolatie.

Wat is quarantaine?

Quarantaine is een maatregel voor de volksgezondheid die bestaat uit het scheiden en beperken van bewegingsvrijheid van mensen die zijn blootgesteld aan een besmettelijke ziekte (zoals corona), maar nog geen symptomen hebben. Het doel van quarantaine is om de verspreiding van de ziekte naar anderen te voorkomen, aangezien mensen die worden blootgesteld aan een besmettelijke ziekte zich mogelijk nog niet bewust zijn dat ze de ziekte bij zich dragen en besmettelijk kunnen zijn.

Quarantaine wordt vaak gebruikt als middel om uitbraken van besmettelijke ziekten in te dammen, zoals de COVID-19-pandemie die Nederland en de wereld de afgelopen jaren heeft geteisterd. Wanneer een persoon in quarantaine gaat, wordt hem meestal gevraagd om thuis of op een andere aangewezen locatie te blijven en contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden. Dit kan inhouden dat deze persoon in een aparte kamer of deel van het huis verblijft, een aparte badkamer en keuken gebruikt en fysiek contact met anderen vermijdt.

Het RIVM was ten tijde van het coronavirus de instantie die het kabinet adviseerde om een quarantaineverplichting op te leggen. Met name in het eerste jaar van de coronavirus was het in quarantaine gaan een vanzelfsprekendheid. Als je je niet aan de quarantaineplicht hield kon je een boete krijgen.

Hoewel quarantaine een effectieve maatregel kan zijn om de verspreiding van infectieziekten te beheersen, kan het ook een uitdaging zijn voor personen die in quarantaine worden geplaatst. Quarantaine kan een grote impact hebben op het dagelijkse leven, aangezien mensen niet naar werk of naar school mogen en mogelijk niet meer aan boodschappen of medicijnen kunnen.

Samenvattend is quarantaine een maatregel voor de volksgezondheid waarbij mensen die zijn blootgesteld aan een besmettelijke ziekte, maar nog geen symptomen hebben, worden gescheiden en de bewegingsvrijheid worden beperkt. Het wordt gebruikt om de verspreiding van ziekten naar anderen te voorkomen en wordt uitgevoerd door het RIVM en wordt door de wet gehandhaafd.

isolatie en quarantaine
Isolatie en quarantaine kan negatief van invloed zijn op je geestelijke gezondheid

Wat is isolatie?

Isolatie is een maatregel ten gunste van volksgezondheid die de scheiding en bewegingsbeperking inhoudt van mensen die al ziek zijn met een besmettelijke ziekte en besmettelijk zijn. Het doel van isolatie is om de verspreiding van de ziekte naar anderen te voorkomen, aangezien mensen die ziek zijn met een besmettelijke ziekte meer kans hebben om de ziekte op anderen over te dragen.

Isolatie wordt vaak gebruikt in combinatie met quarantaine als middel om uitbraken van infectieziekten te beheersen. Wanneer een persoon in isolatie wordt geplaatst, wordt hem meestal gevraagd om in zijn huis of een andere aangewezen locatie te blijven en contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden. Dit kan inhouden dat deze persoon in een aparte kamer of deel van het huis verblijft, een aparte badkamer en keuken gebruikt en fysiek contact met anderen vermijdt.

Isolatie wordt doorgaans dringend geadviseerd door het RIVM en wordt bij wet afgedwongen. In sommige gevallen kan van personen die in isolatie worden geplaatst, worden verlangd dat ze worden gecontroleerd door bijvoorbeeld GGD medewerkers, zoals dagelijkse check-ins of het melden van eventuele veranderingen in hun toestand.

Het grote verschil met quarantaine is dat wanneer je in isolatie gaat je dit doet omdat je ziek en besmettelijk bent. Je gaat in quarantaine als je in contact bent geweest met een besmettelijke ziekte. Totdat je zeker weet dat je niet ziek bent geworden kom je niet in contact met andere mensen.

Verschillen samengevat

  1. Doel: Het belangrijkste doel van quarantaine is het voorkomen van de verspreiding van besmettelijke ziekten naar anderen door het scheiden en beperken van de bewegingsvrijheid van mensen die zijn blootgesteld aan een besmettelijke ziekte, maar nog geen symptomen hebben. Het belangrijkste doel van isolatie is om de verspreiding van besmettelijke ziekten naar anderen te voorkomen door het scheiden en beperken van de bewegingsvrijheid van mensen die al ziek zijn met een besmettelijke ziekte en besmettelijk zijn.
  2. Timing: quarantaine wordt gestart voordat een persoon symptomen van een besmettelijke ziekte ontwikkelt, terwijl isolatie wordt gestart zodra een persoon al ziek en besmettelijk is.
  3. Duur: Quarantaine duurt doorgaans een bepaalde periode (bijvoorbeeld 14 dagen) om ervoor te zorgen dat het individu geen symptomen van de ziekte krijgt. Isolatie duurt doorgaans totdat het individu niet langer besmettelijk is, dit kan sterk variëren en is afhankelijk van de ziekte en de toestand van het individu.
  4. Locatie: quarantaine en isolatie kunnen beide betrekking hebben op het scheiden en beperken van de bewegingsvrijheid van individuen in hun eigen huis of op een aangewezen locatie.
  5. Monitoring: quarantaine en isolatie kunnen beide betrekking hebben op monitoring door een instantie als de GGD, zoals dagelijkse check-ins of het melden van symptomen of veranderingen in de toestand.

Hoe slecht is isolatie en quarantaine voor je psyche?

Isolatie en quarantaine kunnen een aanzienlijke impact hebben op de geestelijke gezondheid van een persoon. Deze maatregelen kunnen het dagelijks leven behoorlijk verstoren, aangezien mensen niet in staat zijn om te werken of naar school te gaan en boodschappen doen of even naar de apotheek lukt dan niet. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, verveling en frustratie, wat kan bijdragen aan stress en angst.

Daarnaast kunnen de angst en onzekerheid die gepaard gaan met infectieziekten ook een negatieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid. De COVID-19-pandemie ging bijvoorbeeld gepaard met een golf van angst en depressie, omdat mensen te maken kregen met de angst om de ziekte op te lopen, het verlies van dierbaren en de economische en sociale ontwrichtingen veroorzaakt door de pandemie.

Het is belangrijk voor personen die in isolatie of quarantaine zitten om stappen te ondernemen om hun geestelijke gezondheid op peil te houden, zoals contact houden met vrienden en familie.

Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant