1. Home
 2. Gezondheid
 3. Vegetariër en veganist: wat is het verschil?

Vegetariër en veganist: wat is het verschil?

Vegetarisme en veganisme zijn twee voedingskeuzes die erg populair zijn. Hoewel beide te maken hebben met het niet eten van dierlijke producten, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. Vegetariërs onthouden zich van het eten van vlees, gevogelte en vis, maar kunnen wel zuivelproducten en eieren eten.

Veganisten daarentegen gaan een stap verder en onthouden zich compleet van het eten van alle dierlijke producten, inclusief zuivel, eieren en honing, en het gebruik van producten die op dieren zijn getest of ingrediënten die oorspronkelijk van dieren zijn.

Dit artikel gaat over de verschillen tussen vegetarisme en veganisme, inclusief hun motivaties, gezondheidsvoordelen en uitdagingen en de milieu-impact van beide. Ook gaan we in op de verschillende soorten vegetariërs en veganisten en bespreken we hoe je de overstap maakt naar een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon.

Waarom vegetariër worden?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om vegetariër te worden. Sommige mensen kiezen vanwege gezondheidsredenen voor een vegetarisch dieet. Niet omdat vlees per se ongezond is maar vooral omdat een vegetarisch dieet vaak erg gezond is. Vegetarische diëten bevatten vaak veel vezels, antioxidanten en plantaardige voedingsstoffen en bevatten mogelijk minder verzadigd vet en cholesterol in vergelijking met gerechten die vlees bevatten. Een vegetarisch dieet kan ook in verband worden gebracht met een lager risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, hoge bloeddruk en bepaalde soorten kanker.

Andere mensen worden vegetariër om ethische of ecologische redenen. Sommige mensen kiezen ervoor om geen vlees, gevogelte en vis te eten omdat ze bezwaar hebben tegen de manier waarop dieren worden behandeld in de bio-industrie. Ze kunnen ook bezorgd zijn over de milieu-impact van veeteelt, die kan bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen, ontbossing en andere milieuproblemen.

Ten slotte worden sommige mensen vegetariër om culturele of persoonlijke redenen, zoals religieuze overtuigingen of de wens om meer plantaardig te eten. Wat de reden ook is, vegetariër worden kan een lonende en bevredigende keuze zijn die individuen in staat stelt een positieve invloed uit te oefenen op hun eigen gezondheid en de wereld om hen heen.

Wat mag een vegetariër niet eten?

 • Vlees (inclusief rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en wild)
 • Gevogelte (zoals kip, kalkoen en eend)
 • Vis en zeevruchten

Sommige vegetariërs vermijden ook:

 • Eieren
 • Zuivelproducten (zoals melk, kaas en yoghurt)
 • Honing


Hoe je invulling geeft aan het vegetarisme is natuurlijk helemaal aan jou. Om het nog wat ingewikkelder te maken wordt er binnen de vegetarische wereld ook nog onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten vegetariërs. Lacto-ovo-vegetariërs eten bijvoorbeeld geen vlees, gevogelte of vis, maar wel eieren en zuivelproducten. Lacto-vegetariërs eten geen vlees, gevogelte, vis of eieren, maar wel zuivelproducten. Ovo-vegetariërs eten geen vlees, gevogelte, vis of zuivelproducten, maar wel eieren. Veganistische vegetariërs eten geen vlees, gevogelte, vis, eieren of zuivelproducten.

Waarom veganist worden?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om veganist te worden. Sommige mensen besluiten om gezondheidsredenen veganist te worden, een veganistisch dieet is qua voedingswaarde in principe voldoende en geeft direct een lager risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker.

Andere mensen worden veganist om milieuredenen, aangezien een veganistisch dieet mogelijk een lagere milieu-impact heeft in vergelijking met een dieet dat dierlijke producten bevat. De productie van dierlijk voedsel vereist meer land, water en andere hulpbronnen in vergelijking met plantaardig voedsel, en de landbouwsector levert een belangrijke bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen.

Sommige mensen worden ook om ethische redenen veganist, omdat ze geloven dat het verkeerd is om dieren te gebruiken en uit te buiten voor voedsel, kleding of andere doeleinden. Ze kunnen bezwaar maken tegen praktijken zoals bio-industrie, dierproeven en het gebruik van dieren voor amusement.

vegan vs begetarisch
Vegan maaltijd

Wat mag een veganist niet eten?

Veganisten eten geen dierlijke producten, waaronder:

 • Vlees (inclusief rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en wild)
 • Gevogelte (zoals kip, kalkoen en eend)
 • Vis en zeevruchten
 • Eieren
 • Zuivelproducten (zoals melk, kaas en yoghurt)
 • Honing

Naast deze dierlijke voedingsmiddelen vermijden veganisten ook het gebruik van dierlijke producten, zoals leer, bont en wol. Ze kunnen er ook voor kiezen om geen producten te gebruiken die op dieren zijn getest.

Het is belangrijk voor veganisten om op de hoogte te zijn van de ingrediënten in de producten die ze kopen en om de etiketten zorgvuldig te lezen om ervoor te zorgen dat ze niet per ongeluk iets gebruiken of kopen wat terug te leiden is naar dieren. Enkele veel voorkomende ingrediënten van dierlijke oorsprong die in bewerkte voedingsmiddelen en andere producten kunnen worden aangetroffen, zijn:

 • Gelatine (afgeleid van dierlijke botten, huid en pezen)
 • Karamelkleur (soms afkomstig van dierlijke bronnen)
 • Melkzuur (soms afkomstig van dierlijke bronnen)
 • Vitamine D3 (afkomstig van schapenwol)
 • Shellac (afgeleid van de schelpen van insecten)

Om aan voldoende voedingsstoffen te komen is het van belang dat veganisten supplementen nemen, zoals eiwitten, ijzer, calcium, vitamine B12 en omega-3-vetzuren.

Is veganistisch eten te doen?

Ja, het is mogelijk om veganist te zijn en tegelijkertijd aan al je voedingsbehoeften te voldoen. Veganisme is een voedings- en levensstijl keuze waarbij men zich onthoudt van het gebruik van dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en eieren.

Het is belangrijk voor veganisten om aandacht te besteden aan hun inname van bepaalde voedingsstoffen die moeilijker te verkrijgen zijn uit een plantaardig dieet, zoals eiwitten, vitamine B12, omega-3-vetzuren en ijzer. Deze voedingsstoffen kunnen worden verkregen uit verschillende plantaardige bronnen, zoals bonen, linzen, tofu, noten, zaden en verrijkte voedingsmiddelen. Het kan ook nodig zijn voor veganisten om supplementen te nemen om ervoor te zorgen dat ze genoeg van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen.

Populaire vleesvervangers

Hieronder een lijst met veganistische alternatieven voor vlees, met een korte uitleg:

 • Tofu, ook wel tahoe genoemd, wordt gemaakt van sojabonen en is een goede bron van eiwitten. Het heeft een neutrale smaak en kan in verschillende gerechten worden gebruikt, waaronder roerbakgerechten, soepen en sandwiches.
 • Tempeh is ander eiwitrijk voedsel gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het heeft een stevigere textuur dan tofu en een licht nootachtige smaak.
 • Seitan, ook bekend als tarwegluten, is gemaakt van het eiwitgedeelte van tarwe en heeft een taaie textuur die lijkt op vlees. Het bevat veel eiwitten maar weinig andere voedingsstoffen, dus het kan het beste worden gebruikt in combinatie met andere eiwitbronnen.
 • Peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkererwten, zijn een goede bron van eiwitten en kunnen in verschillende gerechten worden gebruikt, waaronder soepen, stoofschotels en hamburgers.
 • Noten en zaden, zoals amandelen, cashewnoten en zonnebloempitten, zijn goede eiwitbronnen en kunnen worden gebruikt in gerechten zoals sauzen, spreads en patés op basis van noten.
 • Sommige groenten, zoals champignons, aubergine en courgette, kunnen worden gebruikt als vleesvervangers in gerechten zoals roerbakgerechten en geroosterde groenten.
 • Er zijn ook veel plantaardige vleesalternatieven op de markt gemaakt van ingrediënten zoals soja, erwten en bonen die zijn ontworpen om te smaken en eruit te zien als vlees. Deze kunnen worden gebruikt in gerechten zoals hamburgers, gehaktballen en taco’s.

Veelgestelde vragen over vegetariërs en veganisten

Wat is een vegetariër?
Een vegetariër is iemand die geen dierlijke producten eet, zoals vlees, vis, kip en andere vleesproducten. Ze kiezen ervoor om plantaardig voedsel te eten in plaats van dierlijke producten om diverse redenen, zoals gezondheid, milieu, dierenwelzijn of religieuze overtuigingen.
Waarom zouden mensen vegetariër worden?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen vegetariër kunnen worden. Sommigen doen dit om gezonder te leven, anderen om dierenwelzijn te bevorderen, en weer anderen doen het om het milieu te beschermen.
Is het moeilijk om vegetariër te zijn?
Het kan in het begin lastig zijn om te wennen aan een vegetarisch dieet, vooral als je gewend bent om veel vlees te eten. Het is belangrijk om voldoende variatie aan te brengen in je voeding en om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals eiwitten, ijzer en vitamine B12. Maar met wat planning en creativiteit is het mogelijk om een gezond en gevarieerd vegetarisch dieet te volgen.
Wat is veganisme precies?
Veganisme is een levensstijl waarbij men zich zo veel mogelijk onthoudt van dierlijke producten. Dit betekent dat veganisten geen vlees, melk, kaas, eieren of andere dierlijke producten eten, en ook geen kleding dragen of gebruiksvoorwerpen aanschaffen die van dierlijke producten zijn gemaakt.
Waarom zouden mensen veganist worden?
Net als vegetariërs zijn er verschillende redenen waarom mensen veganist kunnen worden. Sommigen doen dit uit overtuiging van dierenrechten, anderen om gezondheidsredenen, en weer anderen om het milieu te beschermen.
Is het moeilijk om veganist te zijn?
Het kan in het begin lastig zijn om te wennen aan een veganistisch dieet, vooral als je gewend bent om veel dierlijke producten te eten. Het is belangrijk om voldoende variatie aan te brengen in je voeding en om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals eiwitten, ijzer en vitamine B12. Maar met wat planning en creativiteit is het mogelijk om een gezond en gevarieerd veganistisch dieet te volgen.
Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant