1. Home
  2. Technologie
  3. Winterbanden en zomerbanden: wat is het verschil?

Winterbanden en zomerbanden: wat is het verschil?

Als het gaat om het kiezen van de juiste banden voor je auto is het belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden waarin je gaat rijden. Zomer- en winterbanden zijn speciaal ontworpen om optimale prestaties te leveren in specifieke seizoenen, en het gebruik van het verkeerde type band kan de veiligheid en het rijgedrag van je auto in gevaar brengen.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste verschillen tussen zomer- en winterbanden en bespreken we wanneer en waarom je welk type zou moeten gebruiken.

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden zijn ontworpen om goede grip te bieden op met sneeuw en ijs bedekte wegen. Deze banden zijn gemaakt van een zachte rubbersamenstelling die flexibel blijft bij koude temperaturen, waardoor ze een betere grip op het wegdek hebben dan gewone (zomer)banden. Bovendien hebben winterbanden speciale profielen en soort lamellen die helpen om sneeuw en sneeuwbrij af te voeren van de band zodat de grip optimaal blijft.

Het gebruik van winterbanden kan de veiligheid en het rijgedrag van je auto tijdens de koudere maanden aanzienlijk verbeteren. Ze kunnen je helpen effectiever te remmen, de controle te behouden op gladde wegen en het risico op ongevallen te verminderen. Bovendien kunnen winterbanden het brandstofverbruik verbeteren en de levensduur van je banden verlengen door de druk op het loopvlak te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat winterbanden alleen effectief zijn in koude weersomstandigheden. Naarmate de temperaturen boven het vriespunt beginnen te stijgen, kan de zachte rubbersamenstelling van winterbanden sneller gaan slijten, wat leidt tot verminderde prestaties. Het wordt aanbevolen om terug te gaan naar zomerbanden als de temperatuur consistent boven de 7 graden komt.

Wat zijn zomerbanden?

Zomerbanden zijn ontworpen om bij warmer weer (warmer dan 7 graden) optimale grip te bieden op droog en nat wegdek. Deze banden zijn gemaakt van een zachte rubbersamenstelling die goede grip op de weg biedt, maar het rubber wordt minder flexibel bij koude temperaturen en kan broos worden, wat de prestaties van de band in winterse omstandigheden negatief kan beïnvloeden.

Zomerbanden worden gekenmerkt door hun profiel, die zijn ontworpen om maximaal contact met het wegdek te bieden. Het profiel van zomerbanden is doorgaans ondieper en breder dan dat van winterbanden, wat zorgt voor betere grip op droge wegen. Bovendien hebben zomerbanden grotere profielblokken en minder lamellen (kleine sleuven in de profielblokken) om de tractie op natte wegen te verbeteren.

Het gebruik van zomerbanden kan de prestaties van uw voertuig tijdens de warmere maanden aanzienlijk verbeteren. Ze kunnen u helpen effectiever te remmen, de controle te behouden op droge wegen en het risico op ongevallen te verkleinen. Bovendien kunnen zomerbanden het brandstofverbruik verbeteren en de levensduur van uw banden verlengen door de druk op het loopvlak te verminderen.

En de all-season banden dan?

All-season banden zijn ontworpen om voldoende grip te bieden in verschillende weersomstandigheden, waaronder droge en natte wegen, lichte sneeuw en matige koude temperaturen. Deze banden zijn een compromis tussen zomer- en winterbanden en bieden een balans tussen prestaties onder uiteenlopende omstandigheden.

All-season banden zijn gemaakt van een rubbersamenstelling die harder is dan die van zomerbanden en zachter dan die van winterbanden. Hierdoor behouden de banden een goede grip op droge en natte wegen en bieden ze ook een zekere mate van grip op lichte sneeuw en ijs. All-season banden zijn echter niet geoptimaliseerd voor extreme weersomstandigheden en presteren onder die omstandigheden mogelijk niet zo goed als gespecialiseerde zomer- of winterbanden. All-season autobanden zijn gemiddeld.

De profielen van all-season banden zijn doorgaans dieper en smaller dan die van zomerbanden, met een groter aantal lamellen om de grip op natte en gladde wegen te verbeteren.

Kortom, all-season banden zijn een goede keuze voor mensen die in gebieden met gematigde weersomstandigheden wonen, in Nederland bijvoorbeeld kom je met all-season banden goed weg. Als je op wintersport gaat zijn winterbanden altijd wel aan te raden

Waar in Europa zijn all-season banden verboden?

Er zijn geen Europese landen die het gebruik van all-season banden verbieden. In sommige Europese landen kunnen echter voorschriften van kracht zijn die het gebruik van gespecialiseerde winterbanden vereisen tijdens de wintermaanden in gebieden met winterse weersomstandigheden. Deze voorschriften zijn doorgaans van kracht om ervoor te zorgen dat voertuigen zijn uitgerust met banden die voldoende grip en wegligging kunnen bieden in de specifieke weersomstandigheden van de regio.

  • In Oostenrijk is het bijvoorbeeld verplicht om van 1 november tot 15 april winterbanden of all-season banden te gebruiken met het M+S-symbool (Mud and Snow) op alle vier de wielen van het voertuig.
  • In Finland is het verplicht om van 1 december tot 28 februari winterbanden of all-season banden met het M+S-symbool op alle vier de wielen van het voertuig te gebruiken.
  • In Zweden is het verplicht om van 1 december tot 31 maart winterbanden of all-season banden met het M+S-symbool op alle vier de wielen van het voertuig te gebruiken.

In andere Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, is er geen nationale regelgeving die het gebruik van winterbanden verplicht stelt. Sommige lokale autoriteiten in deze landen kunnen echter hun eigen regels hebben, met name in gebieden met winterweer.

autoband met profiel
Autoband met profiel

Samengevat

Op visueel vlak is het grootste verschil tussen de winterbanden en zomerbanden het profiel, op winterbanden zitten veel meer zogenaamde lamellen dan op zomerbanden. Lamellen zijn inkepingen in de band die overdwars op de band staan, deze lamellen zorgen ervoor dat een band tijdens het rijden veel grip heeft, veel meer grip dan een zomerband tijdens winterse omstandigheden.

Zomerbanden hebben de eigenschap dat wanneer de buitentemperatuur onder de 7 graden Celsius komt dat ze harder worden, een harde band heeft minder grip op het wegdek. Daarom is het rubber van een winterband veel flexibeler. Een autoband heeft een mate van flexibiliteit nodig om het profiel goed zijn werk te laten doen, een zomerband kan dit niet bij lage temperaturen.

Doordat winterbanden zachter zijn en meer profiel hebben, hebben ze meer rolweerstand dan zomerbanden. In de winter niet erg, maar bij hogere temperaturen kost je dat beduidend meer brandstof, daarnaast slijten winterbanden dan ook sneller wat de stabiliteit van de auto natuurlijk niet ten goede komt. Zomerbanden hebben minder rolweerstand, onwenselijk in de winter, maar optimaal bij hogere temperaturen.

Zet je winterbanden onder de auto wanneer de temperatuur rond de 7 graden Celsius schommelt. Hou dan wel rekening met de momenten dat je in de auto zit, ’s ochtends vroeg en aan het eind van de middag is het kouder dan aan het begin van de middag. Blijf niet te lang doorrijden met winterbanden, dat voorkomt onnodige slijtage.

Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant