Categorieën
Eten & drinken

Verschil keukenzout en zeezout

In de supermarkt zal je misschien wel eens opgevallen zijn dat er naast het gewone keukenzout (tafelzout) ook nog zeezout bestaat. Zout is zout zou je denken, toch is er wel degelijk een verschil tussen keukenzout en het soms exotisch ogende zeezout. Deze verschillen zitten vooral in de smaak, textuur en manier van zoutwinning.

Zeezout wordt gewonnen door het verdampen van zeewater, met als belangrijkste kenmerk dat er daarna maar weinig smaakbepalende productieprocessen volgen. Zeewater heeft nergens dezelfde samenstelling van mineralen en andere elementen, hierdoor krijgt zeezout een unieke eigen smaak.

Het normale keukenzout wordt gewonnen uit de grond, deze enorme zoutbronnen zijn ontstaan doordat er in een heel ver verleden veel zeeën waren op de plekken waar nu land is. Deze zeeën zijn opgedroogd en het zout bleef achter. Het zout wat uit de grond wordt gewonnen ondergaat vaak nog enkele bewerkingen voordat het geschikt is voor de verkoop in de supermarkt. Mineralen worden bijvoorbeeld er zoveel mogelijk uitgefilterd om klonteren te voorkomen, vaak wordt er ook nog jodium aan keukenzout toegevoegd. Jodium bevordert de werking van de schildklier.

Als je kijkt naar de hoeveel natriumchloride (= zout) in een potje keukenzout of potje zeezout dan verschilt dit niet. Beide varianten hebben dus exact dezelfde voedzame werking. Zeezout heeft een meer gevarieerde smaak dan keukenzout. Er wordt vaak gezegd dat zeezout gezonder is dan keukenzout, hier zijn echter geen wetenschappelijke bewijzen voor en kan het beste beschouwd worden als een verkooppraatje.