Categorieën
Eten & drinken

Verschil koosjer en halal

Elke religie bestaat uit tal van religieuze regels en wetten, ook als het om eten gaat. Binnen het jodendom en de islam worden de regels omtrent eten aangeduid met de termen koosjer en halal.

Het Arabische woord halal betekent in het Nederlands letterlijk toegestaan en wordt gebruikt om eten aan te duiden wat geschikt is om te eten binnen de islam. Koosjer (officieel kasjroet) is een Hebreeuwse woord wat geschiktheid in het Nederlands betekent en wordt gebruikt om eten aan te duiden wat geschikt is om te eten binnen het joodse geloof.

Deze reinheidswetten van de islam en het jodendom kennen veel overeenkomsten, zo gaat het verder dan het eten. Ook cosmetica en medicijnen moeten halal en koosjer zijn, daarnaast moeten eten bij beide op een bepaalde wijze bereid worden. In grote lijnen veel overeenkomsten, vooral in detail zit het onderscheid.

Bij een koosjere maaltijd moet vlees en zuivel niet met elkaar vermengd zijn, van bereiding totdat het op tafel staat. Ook moet het keukengerei strikt van elkaar gescheiden worden, dit komt er op neer dat je voor elk soort voedsel een aparte pan, mes en lepel moet gebruiken.

Halal binnen de islam is nog een tikkeltje strenger. Zo is alcohol niet halal, dit betekent dat eten ook niet met alchohol bereid mag worden maar dat eten ook geen vanille extract mag bevatten, vanille extract wordt namelijk met behulp van vodka gemaakt.

Binnen het jodendom speelt alcohol juist een belangrijke rol en wordt traditioneel gezien vaak genuttigd. Uiteraard moet het wel om koosjere alcohol gaan. Alcohol blijft wel een lastig verhaal. Wijn die bij religieuze ceremonies wordt gebruikt moet bijvoorbeeld volledig koosjer zijn, deze wijn moet dus ook door joden gemaakt zijn. Whisky wat gerijpt is in wijnvaten (wat vaak gebeurt) is dan weer niet koosjer, de meeste alcoholische dranken mogen echter wel genuttigd worden, zelfs als ze niet geproduceerd zijn door joden.

Binnen de islam is er een tweedeling als het gaat om vis. De ene groep zegt dat alle zeedieren halal zijn, zolang het dier maar zijn hele leven in het water heeft geleefd. De andere groep zegt dat alleen vissen halal zijn. Schelpdieren, schaaldieren en paling en aal niet. Binnen de gehele islam geldt dat kikkers, hagedissen en schildpadden niet halal zijn. Binnen het jodendom zijn alleen vissen met schubben en vinnen koosjer. Schaaldieren, schelpdieren, weekdieren en vissen met een gladde huid dus niet.

In beide religies is het erg belangrijk hoe een dier geslacht wordt. Binnen het jodendom moet het dier geslacht worden door een joodse slager. Binnen de islam is het vooral van belang dat het dier op de juiste manier geslacht wordt. Voor beide geloven geldt dat de keel van het dier doorgesneden moet worden om zo het bloed er uit te laten lopen. Tijdens de verdere slacht mag het ruggenmerg absoluut niet beschadigd worden. Een dier moet volledig gezond zijn alvorens het gedood wordt, dit betekent ook dat een dier dus niet eerst verdoofd mag worden. Een verdoofd dier is immers niet helemaal gezond meer.

Volgens de islam is een varken sowieso niet halal (niet halal = haram), ook niet als het op de juiste manier geslacht is. Verder schrijft de koran voor dat er best niet halal voedsel gegeten mag worden om uithongering te voorkomen. Als overigens een christen, jood of ongelovige halal vlees aanbiedt dan wordt dit ook beschouw als halal. Tenzij het natuurlijk om varkensvlees gaat. Binnen het soennisme wordt kosher vlees ook als halal vlees beschouwd.

Halal en koosjer gaat volgens het principe dat iets rein moet zijn voordat je het kunt gebruiken. Zo hou je je lichaam en geest ook rein is het idee. Dat deze reinheid soms ver gaat blijkt wel dat er bij islamitische banken verwacht wordt dat halal en haram geldstromen zo strikt mogelijk van elkaar gescheiden worden.