Categorieën
Zakelijk

Verschil parttime en fulltime

Parttime of fulltime werken, als je de vrijheid hebt om hier in een keuze in te maken zal het per mens verschillen wat de voorkeur heeft. De voorkeur zal afhangen van de thuissituatie, ambitie en financiële situatie.

Als je alle werkbare dagen in een week werkt en dit ook nog praktisch hele dagen zijn, dan wordt dit beschouwd als een fulltime baan. Hoeveel uur dit exact zal zijn is afhankelijk van het type werk wat je doet, gemiddeld zal een full time baan rond de 40 uur per week liggen.

Werk je minder dan de gebruikelijke volle werkweek en komt het totaal aan uren die je werkt onder de 36 uur uit dan heb je een parttime baan. Vooral in gezinnen met kinderen heeft vaak één of beide ouders een parttime baan, om zo in ieder geval een volledige dag met hun kinderen te kunnen zijn. Dit kan een sociale motivatie zijn maar ook een financiële motivatie, aangezien kinderopvang ook veel geld kost.

Los van dat veel mensen fulltime moeten werken om rond te kunnen komen zullen er ook veel mensen zijn die fulltime werken om zo volop binnen een bedrijf te kunnen groeien en de kans te optimaliseren dat ze promotie kunnen maken. Een werknemer die zich binnen een bedrijf ambitieus opstelt en er volle bak voor gaat heeft een grotere kans op promotie dan de werknemer die liever parttime werkt om zo meer thuis te kunnen zijn.

Wat het beste bij jou past zou je kunnen peilen aan de hand van de vraag of je werkt om te leven of leeft om te werken?

Als het om studies gaat wordt er ook vaak over fulltime of parttime studies gepraat, of het meer Nederlandse voltijd of deeltijd studie. Een voltijd studie is een opleiding waarbij je minimaal 5 dagen per week mee bezig zult zijn. Dus colleges volgen, stages lopen en studeren.

Als je nou al een baan hebt en toch nog een studie wilt volgen dan is een deeltijd studie geschikt. Bij een deeltijd studie wordt je in de avonduren op de hogeschool of universiteit verwacht. Je bent minder op school dan bij een voltijds studie, dit betekent overigens niet direct dat je langer met de studie bezig zal zijn, naast veel meer thuisstudie is het vaak zo dat je geen stage hoeft te lopen als je een studie doet die aansluit bij je huidige beroep.