Categorieën
Financiën

Verschil tussen pensioen en lijfrente

Als je rond je 65ste stopt met werken valt daarmee ook je inkomen weg, om zorgeloos van je oude dag te genieten bestaat er het pensioen waar je de rest van je leven uit kan putten. Dit begint met een basispensioen.

Als aanvulling op je basispensioen heb je het aanvullend pensioen, dit aanvullende pensioen zou je nog kunnen aanvullen met een levensverzekering of lijfrente. Deze verschillende pensioenvarianten worden onderverdeeld in drie pijlers. Het basispensioen (de AOW) is pijler 1, iedereen heeft hier recht op, of je nou gewerkt of niet. Het aanvullende pensioen (in de volksmond pensioen genoemd) valt onder pijler 2, dit pensioen bouw je automatisch op als je werkt. De derde pijler bevat de spaarpotjes die je als aanvulling hebt op je basispensioen of pensioen, dit is meestal in de vorm van lijfrente of een levensverzekering.

Basispensioen (AOW)

Iedereen jonger dan de AOW-leeftijd draagt zijn steentje bij aan het basispensioen waar de pensioengerechtigden nu gebruik van maken. Het basispensioen moet ervoor zorgen dat wanneer mensen met pensioen gaan deze genoeg financiën hebben om van te leven, er zijn immers heel veel mensen, al dan niet gedwongen, niet in staat geweest om een degelijk pensioen op te bouwen vanuit een baan.

Aanvullend pensioen

Als we het in Nederland over het pensioen hebben dan wordt eigenlijk het aanvullend pensioen bedoeld, dit pensioen bouw je op wanneer je aan het werk bent, jij als werknemer maar ook je werkgever stopt maandelijks wat in je pensioenpotje. Afhankelijk van hoeveel pensioen je hebt opgebouwd zou je er voor kunnen kiezen om met vervroegd pensioen te gaan. Als je vervroegd met pensioen gaat heb je uiteraard geen recht op je AOW. Laat je opgebouwde pensioen het nog niet toe om te stoppen met werken, of vind je je werk veel te leuk maar wil je tegelijkertijd ook meer tijd vrij maken voor andere dingen, dan kan je besluiten om gedeeltelijk met pensioen te gaan, je gaat dan minder werken.

Lijfrente, levensverzekering en banksparen

Mocht je elke maand wat overhouden dan kan je er voor kiezen om je pensioen aan te vullen, ook als zelfstandig ondernemer (ZZP’er) of als je werkgever geen pensioenregeling heeft zal je je basispensioen of al eerder opgebouwde pensioen kunnen aanvullen, hiermee kan je een pensioentekort opvangen. Veel gebruikte manieren om dit te doen is middels lijfrente, een levensverzekering of banksparen.

Met behulp van een lijfrente of een lijfrenteverzekering kan je door middel van een maandelijks dan wel eenmalige inleg je verzekeren van een extra inkomen. Dit extra inkomen komt op een voor afgesproken moment vrij en wordt vaak gebruikt om een pensioentekort op te vangen. Een lijfrenteverzekering loopt zolang je in leven bent, mocht je vroegtijdig komen te overlijden, dan zal de lijfrente over het algemeen komen te vervallen, vaak zijn er mogelijkheden om tegen een hogere premie de lijfrente over te dragen aan nabestaanden.

Omdat een lijfrenteverzekering een levensverzekering is, en je maar weinig invloed hebt op het uit te keren bedrag kan je ook kiezen voor een andere vorm van lijfrente, een vorm van banksparen, de bancaire lijfrente. Bij banksparen kan je een spaarbedrag op een bankrekening storten, deze rekening is geblokkeerd tot de dag dat het gespaarde bedrag vrijkomt. Banksparen wordt door de overheid gefaciliteerd, en is in de basis dus geen commerciële manier van sparen. Tegenwoordig is een lijfrentespaarrekening veel populairder dan een lijfrenteverzekering.

Alhoewel het misschien praktisch is om je lijfrente via je eigen vertrouwde bank te regelen, is het altijd verstandig om advies bij andere partijen in te winnen. Vergelijk lijfrentes, bestudeer de kleine lettertjes en kies voor een verzekeraar of bank waar je een goed gevoel bij hebt, niet alleen nu, maar die ook stabiel oogt in de toekomst.

Een pensioen zorgt ervoor dat je ook nadat je gestopt bent met werken over genoeg financiële middelen beschikt, iedereen heeft recht op een AOW, je kan een aanvullend pensioen opbouwen vanuit je baan en je kan een bedrag veilig stellen met behulp van lijfrente, met lijfrente kan je een pensioentekort opvullen.