Categorieën
Verzorging

Verschil scheren en harsen

Bij scheren worden haren met behulp van een scheermes of scheerapparaat zo dicht mogelijk bij de huid afgesneden. Producten rondom het scheren zijn in den beginne vooral op de markt gebracht voor mannen die hun gezichtsbeharing wilden wegscheren. Tegenwoordig scheert de vrouw ook, alleen leggen zij de focus meer op de oksels, benen en bikinilijn.

Bij de meeste vrouwen is geen snor of baard aanwezig, er zijn uitzonderingen. Het wegscheren van schaamhaar heeft vaak een hygiënische grondslag, maar is eigenlijk gewoon een kwestie van smaak. Bij sporten als wielrennen en zwemmen is het zeer gebruikelijk om je lichaam volledig te scheren.

De basismethode van scheren is het gebruik van een scheermes in combinatie met scheerschuim of scheergel, maar er zijn tegenwoordig ook talloze scheerapparaten op de markt die hetzelfde zeggen te kunnen als een scheermes, in de praktijk blijkt dat scheren met een scheermes het beste resultaat (meest gladde) geeft.

Wie wat het ontharen betreft voor een beter resultaat wil gaan kan overwegen om te gaan harsen (ook wel waxen genoemd). Bij deze methode, die de meeste mensen als pijnlijk ervaren, worden met behulp van was (wax) de haren er met wortel en al uitgetrokken, wanneer de haren na een week of 5 weer terugkomen zijn deze dunner en zachter, dus met met harsen heb je naast een gladder resultaat ook een langer resultaat.

Omdat er een wax op het lichaam wordt gesmeerd die zich aan de haren (en soms ook huid) hecht en deze met behulp van een strip met brute kracht wordt verwijderd is dit zeker geen pijnloze manier. Vooral vrouwen laten zich harsen/waxen en dit gebeurt over het algemeen bij een schoonheidsspecialist.