Categorieën
Vakantie

Verschil toerist en reiziger

Als jij op vakantie gaat, voel je je dan een reiziger of een toerist. Wat je je ook voelt en of dit nou juist is of niet, er bestaan wel typische onderscheidende kenmerken voor een toerist en een reiziger.

Het grootste verschil tussen een toerist en reiziger is de beschikbare tijd. Een toerist trekt vaak een relatief korte tijd uit voor zijn vakantie, over het algemeen zo’n week tot maximaal drie weken. Er bestaat geen land ter wereld die je in drie weken goed kan verkennen, een toerist zal zich daarom gedwongen voelen alleen de echte bezienswaardigheden te bezoeken. Een toerist heeft geen tijd om zich te mengen met de lokale bevolking, om hier voor de kans te krijgen moet je simpelweg langer ergens verblijven.

Het fototoestel is onlosmakelijk verbonden met de toerist, niet zo gek, want als je maar één keer de kans hebt om kort een bepaalde bezienswaardigheid te bekijken dan moet je deze wel op de foto vastleggen om de fotoboeken thuis te kunnen vullen.

Door de toerist uit te hangen ga je ermee akkoord dat je een versimpelde en toeristische versie van je vakantieland bekijkt. Je vindt het prima dat je een glimp opvangt van wat de cultuur van het betreffende land inhoudt maar je bent ook niet te beroerd om je eigen gebruiken en gewoonten bij de inheemse bevolking op te dringen. Dit klinkt misschien wat negatief, maar is daarom niet minder waar. De reden voor deze houding komt misschien wel grotendeels doordat er een relatief hoge prijs betaald wordt voor een kort verblijf, het is niet direct heel onmenselijk dat toeristen hierdoor veeleisend(er) zijn.

Als toerist weet je nou eenmaal dat je op plekken komt die toeristisch zijn. Op dat soort plekken is het geld van toeristen een erg belangrijke inkomstenbron.

Een reiziger heeft vaak minimaal een maand tot soms wel een jaar aan reistijd tot zijn beschikking. Dit betekent dat reizigers totaal geen haast hebben, er is globale lijst met dorpen en steden die binnen een land willen bezoeken. Wat er op die lijst staat is niet het hoofddoel, het reizen zelf is dat wel.

Natuurlijk zal een reiziger uitkijken naar het bezoeken van die ene bezienswaardigheid, maar dat hij twee weken verblijft onder de lokale bevolking zal hem net zoveel voldoening geven. Een reiziger gaat zonder concreet reisplan op reis, een reiziger is onbevooroordeeld en zal zich willen laten vormen door de inheemse cultuur. Reizigers willen zich aanpassen aan de lokale bevolking in plaats dat de lokale bevolking zich maar aan hen dient aan te passen, zoals toeristen dat dikwijls verlangen.

Doordat een reiziger niet op zoek is naar luxe en andere toeristische trekpleisters maar zich juist meer richt op de lokale bevolking, worden er deuren geopend die voor toeristen vaak gesloten blijven. Dit betekent dat je als reiziger vaak een relatief kleiner budget nodig hebt.

Jezelf overigens een reiziger voelen betekent overigens niet dat de buitenwereld dit ook zo vindt. Al met al kan je zeggen dat toeristen zich vooral aangetrokken voelen tot luxe hotels en resorts, souvenirwinkels, georganiseerde tours, reisleiders die Nederlands spreken, het maken van veel foto’s en museums. Reizigers hebben vooral een voorkeur voor de lokale bevolking, het lokale eten, de lokale supermarkten en kledingzaken, het spreken van de lokale taal en zo af en toe een normale douche.