Categorieën
Taal

Verschil verrassen en verassen

Het is misschien wel één van de meest onopvallende schrijffouten die bijna dagelijks gemaakt wordt. Verassing (1 r) schrijven, maar verrassing (2 r’en) bedoelen. Iemand verrassen of verrast worden betekent dat je iemand onverwacht verblijdt of dat je onverwacht verblijd wordt. Je kan iemand bijvoorbeeld verrassen met een spontaan cadeau of een onverwachts bezoek.

Iemand verassen of verast worden betekent niks anders dan iemand tot as doen overgaan of dat je zelf tot as overgaat. Cremeren dus. Het lastige bij de woorden verassing en verassen is dat het bestaande woorden zijn die niet door de spellingscontrole van de computer opgepikt worden als foutief. Daarnaast worden deze woorden maar zelden gebruikt in plaats van de crematie en cremeren, dus het valt niet zo snel op als verrassing en verrassen met 1 r wordt geschreven.

Het kan hoe dan ook een stuk een tekst een stuk grimmiger maken wanneer er in een opgewekt artikel verassing geschreven wordt in plaats van verrassing. Iemand kan verrast zijn dat de overledene verast is. Iemand verrassen met een verassing zal niet zo snel voorkomen.