Categorieën
Techniek

Verschil WAN en LAN

Als je de poorten op een router bekijkt zal er bij de meeste onderscheid gemaakt worden tussen WAN en LAN poorten, tekstueel danwel in symbool. Van de WAN poort is er vaak maar één, van de LAN poorten zijn er meerdere. Zonder de betekenis van WAN en LAN te weten kunnen deze verschillende poorten nogal eens voor verwarring zorgen. Wanneer gebruik je een WAN poort, en wanneer een LAN poort?

LAN staat voor Local Area Network en is een lokaal netwerk in bijvoorbeeld je huis. Om dus meerdere computers in een huis met elkaar te verbinden zou je dus elke computer op een LAN poort moeten aansluiten. Het voordeel van zo’n LAN netwerk is dat de gegevensoverdracht supersnel gaat maar dat je daar niet hele dure apparatuur voor nodig hebt.

Naast het delen van bestanden kan je binnen een LAN ook eenvoudig apparaten zoals een printer delen en games tegen elkaar spelen. Binnen zo’n LAN is er een vaak een netwerk administrator, deze kan restricties binnen het netwerk instellen en opheffen en heeft de mogelijkheid om het LAN netwerk te monitoren en waar nodig te optimaliseren.

Tegenwoordig wordt in plaats van een LAN vaak gebruik gemaakt van een WLAN, een Wireless Local Area Network. Vanaf de router wordt er een draadloos (WiFi) signaal uitgezonden waarop de computers in huis kunnen verbinden. Zo’n WLAN heeft dezelfde werking als een LAN maar er wordt dan geen gebruik gemaakt van de fysieke LAN poorten op de router.

Zo’n LAN netwerk op zichzelf is tegenwoordig niet heel interessant meer als er geen internet voor beschikbaar is, daar komt de WAN poort op je router om de hoek kijken. De WAN poort zorgt ervoor dat jouw router verbinding maakt met een Wide Area Network, in dit geval verbinding met het internet wat wel het bekendste voorbeeld is van een WAN.

Een WAN is een netwerk verspreid over een groter gebied zoals een regio, land of continent. Je zou kunnen zeggen dat het Ziggo netwerk een WAN is, of het glasvezel netwerk van KPN, maar in principe maken zij enkel gebruik van een reeds bestaand WAN. Nederland bestaat uit een groot netwerk van internetkabels die bij elkaar komen op verschillende knooppunten.

Het WAN netwerk maakt gebruik van geavanceerde apparatuur en glasvezel kabels, wat er voor zorgt dat het netwerk supersnel is, deze snelheid is vooral nodig om het internet optimaal te laten verlopen, deze snelheid ontvang je echter over het algemeen niet in huis. Het Ziggo netwerk maakt bijvoorbeeld wel gebruik van een glasvezel netwerk tot vlak voor je voordeur, uiteindelijk bepaald je abonnement hoeveel internetsnelheid je thuis ontvangt. En zelfs als je glasvezel internet hebt ontvang je vaak nog niet de echte snelheid wat glasvezel normaliter te bieden heeft, ook hier zal de aanbieder de snelheid afknijpen. Hoe dan ook heb je als thuisgebruiker weinig controle over het functioneren van de WAN.